La Muzeul Goleşti copiii învaţă să devină fabricanţi de oale unice în Europa

La Muzeul Goleşti copiii învaţă să devină fabricanţi de oale unice în Europa

În fiecare vară la Muzeul Goleşti din Argeş se organizează tabere de vară, în cadrul cărora copiii învaţă arta olăritului – ceramica de Cucuteni. Totul se desfășoară departe de căldura sufocantă a orașului, într-un cadru natural de excepție și sub îndrumarea celor mai buni meșteri olari- Nicoleta și Ion Mitroi.

Tabăra *Arta olăritului. Ceramica de Cucuteni* este deschisă până pe 13 august. Tabăra a devenit şi internațională căci s-au înscris copii din Germania și Marea Britanie.

Ceramica de Cucuteni este unică în toată Europa. Pe teritoriul României s-au păstrat urmele uneia dintre cele mai strălucite civilizaţii ale Preistoriei europene: civilizaţia Cucuteni, o cultură insuficient cunoscută la noi, dar care a lăsat în urmă mii de vase şi figurine de ceramică pictată, unice în Europa. Câteva dintre obiectele cu o vechime de peste 5000 de ani sunt realizate din ceramica de Cucuteni.

Ceramica de Cucuteni este una dintre cele mai vechi şi mai renumite din Europa, iar primele obiecte din acest material au fost descoperite acum 125 de ani într-un sat din apropierea Iaşiului. Cele mai multe sunt vase decorative sau de uz casnic, pictate în alb, ocru şi negru, şi figurine reprezentând oameni sau animale.

Săpăturile arheologice, transportul şi restaurarea unui singur obiect din cultura Cucuteni costă aproape 3000 de euro. Etapa de restaurare este esenţială: bucăţile de ceramică autentice sunt completate cu alte materiale, vasul este lipit cu mare grijă şi apoi repictat.

Ceramica de Cucuteni face parte din patrimoniu şi este foarte apreciată şi în străinătate. Câmpurile arheologice sunt adesea vandalizate, iar obiectele de ceramică nu mai ajung în colecţii de patrimoniu, ci sunt vândute pe piaţa neagră cu 2-3000 de euro.

About The Author

Related posts