5.9 C
Campulung Muscel
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

UPIT a mai pierdut un profesor în bătălia cu COVID. Mai sunt și alții în stare gravă…

Alte Știri

În cadrul conferinței de presă, de ieri, 9 decembrie, rectorul Dumitru Chirleșean a anunțat că noul coronavirus a lovit și în corpul didactic al UPIT. Trei dintre profesorii universitari au serioase probleme de sănătate după ce au fost diagnosticaţi cu noul coronavirus și sunt în stare gravă.

Rectorul a mai menționat faptul că profesorii s-au infectat cu Covid 19 în afara universității, pentru că susțin ore online cu studenții.

La câteva ore după ce a făcut acest anunț în conferința de presă, rectorul Dumitru Chirleșean a anunțat mesajul de mai jos pe pagina sa de socializare că UPIT mai pierde un profesor în bătălia cu COVID.

,,Cel care ne-a părăsit, Cornel Constantinescu, a fost un profesionist de mare excepție, sociolog, formator de cadre ale sistemului de asistență socială. UPIT îi va purta veșnică recunoștință. Dumnezeu să îl odihnească în pace. Condoleanțe familiei…”, a scris Chirleșean.

Simt un gol, un gol imens. Ca prieten, dar și în calitate de coleg în sociologie. Sociologia românească are azi, odată cu trecerea în neființă a lui Cornel Constantinescu, o pierdere grea. El a iubit de la început sociologia. Cu o liniște de invidiat și o discreție rară, în momentele cele mai grele ale sociologiei, și multe au fost, Cornel a știut să facă mult pentru menținerea moralului comunității. A fost un constructor al comunității sociologilor.
Îl cunosc pe Cornel de peste 30 de ani. Chiar în momentele grele ale comunității noastre, ei nu a fost tentat vreodată să abandoneze misiunea de sociolog.

Cornel Constantinescu, profesor și sociolog eminent, a făcut imens pentru sociologia noastră. I se datorează și un alt lucru extraordinar. Într-o Universitate nouă, Universitatea Pitești, a introdus, lucru rar, formarea universitară a sociologilor și asistenților sociali. Datorită lui Cornel Constantinescu, Argeșul a beneficiat de un număr impresionant de sociologi și asistenți sociali, specialiști de calitate și vocație, răspândiți în întregul județ și nu numai.

Poate cel mai mult, a fost un constructor al moralului sociologiei. A știut, utilizând adesea puținele resurse disponibile, să organizeze evenimente sociologice care au coagulat comunitatea.  Prof. univ. dr. Cătălin Zamfir –  Director al Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii al Academiei Român

A dispărut brusc dintre noi un profesor remarcabil , un om de înaltă valoare științifică și morală pentru comunitatea sociologilor și a asistenților sociali. Contribuția lui deosebită și eforturile susținute pentru lansarea asistenței sociale ca profil de specializare la Universitatea din Pitești va rămâne una marcantă pentru tânăra generație.

A fost o prezență activ implicată în  buna funcționare a Asociației Române de Sociologie. A inițiat o colecție nouă  de volume omagiale dedicate sociologilor români.

Dragă coleg și prieten, vei rămâne mereu în gândurile și inima noastră prin pasiunea și dăruirea  pentru profesie, prin spiritul tău inegalabil  de excelent organizator al tuturor întâlnirilor și manifestărilor științifice care au creat și susținut un sentiment de apartenență  și solidaritate colegială în comunitatea noastră academică.

Dumnezeu să te odihnească în liniște. Sincere condoleanțe familiei îndurerate. Prof. univ. dr. Elena Zamfir

Sociologul Cornel Constantinescu s-a stins în pandemia COVID-19, ca mulți alți români în ultima perioadă. Devotat cunoașterii sociologice, vicepreședintele Asociației Române de Sociologie, a dezvoltat
la Pitești școala de sociologie și asistență socială contribuind la extinderea rolul sociologiei la nivel național.
În egală măsură cu profesionalismul sociologului trebuie menționat omul Constantinescu. Mereu deschis către ceilalți, înalt suportiv și dornic de a contribui la o înțelegere mai buna a noastă și a lumii în care trăim a fost un exemplu de implicare și dăruire. Asociația Română de Sociologie, prin membrii săi, este alături de familia îndurerată!
Sincere condoleanțe!
Sorin Cace – Președinte Asociația Română de Sociologie

Astăzi, 17 decembrie a. c., a plecat dintre noi pentru totdeauna profesorul Cornel Constantinescu, vicepreședinte al Asociației Române de Sociologie. Comunitatea sociologilor este înnegurată. Scriu acest ferpar de deces și nu știu dacă voi putea să pun în cuvinte durerea și revolta mea: de ce ne părăsesc, în suferință, prietenii? De ce sistemul de sănătate din România nu reușește să stăvilească pandemia COVID-19?  

Profesorul Cornel Constantinescu a fost cu adevărat un om de mare omenie, o mare personalitate a Județului Argeș. S-a născut la 12 iulie 1953, în comuna Mârghia, la 20 de km de Pitești, spre Craiova. Acolo, mama sa îl plânge și pe cel de-al doilea fiu pe care l-a pierdut, singurul ei ajutor, singura ei mângâiere.

Cornel Constantinescu a reprezentat, ca deputat, județul Argeș în Adunarea Constituantă (1990) și a îndeplinit funcția de inspector școlar general (1991-1993). A continuat până în ultima clipă a vieții să fie un îndrumător al activității școlare în județ. Îmi povestea despre școala din comuna Boteni, în care a învățat, în urmă cu o sută de ani, și tatăl meu. Îmi era drag cum povestea.

Concomitent cu activitatea de inspector școlar, începând din 1998 și până în acest an, Cornel Constantinescu a desfășurat o fructuoasă activitate didactică în calitate de profesor asociat la Catedra de știinţe socioumane a Universității din Piteşti. A predat de-a lungul anilor cursurile de Sociologie generală, Metodologia cercetării în ştiinţele socioumane, Politici sociale și Teorii ale grupurilor etnice. La cursurile de master a predat Managementul serviciilor sociale şi de sănătate și Sociología sănătăţii şi a bolii. Împreună cu soția, prof. univ. dr. Maria Constantinescu, a participat la numeroase proiecte de cercetare internaționale pe teme de asistență socială. 

Profesorul Cornel Constantinescu  a inițiat și s-a îngrijit de apariția Buletinului Ştiinţific. Seria Ştiinţe Socio-Umane  și a celor zece volume din colecția „Profiluri sociologice” a Editurii Universității din Piteşti, în care au fost valorificate texte ale unor eminenți sociologi din trecut, precum Dimitrie Gusti, Traian Herseni, Vasile V. Caramelea. 

Ca semn al prețuirii celui a cărui trecere în neființă comunitatea sociologilor o deplânge, la conferințele și simpozioanele științifice organizate de Cornel Constantinescu la Universitatea din Pitești au participat constant personalități marcante din domeniul științelor socio-umaniste: academicienii Cătălin Zamfir și Ilie Bădescu, distinșii profesorii Ion Drăgan, Gheorghiță Geană, Maria Constantinescu, Iancu Filipescu, Dumitru Otovescu ș.a.

În anii 1972-1976, Cornel Constantinescu mi-a fost student la Facultatea de Filozofie, (Secția Sociologie) din București. Aici și-a susțiut, în 2002, teza de doctorat în sociologie: „Probleme sociologice ale educaţiei. Cercetări în domeniul orientării şcolare şi profesionale”. Ca student, a participat în două din echipele studențești de cercetare sociologică la Pitești, pe care le-am condus în anii 1973-1974. Cunoștea bine zona, avea înclinație spre cercetarea sociologică de teren, spirit de observație ascuțit și o mare capacitate empatică: vorbea cu oamenii pe care îi intervieva, oameni simpli, muncitori veniți de la țară, ca și cum i-ar fi cunoscut dintotdeauna. 

Mai târziu, ca cercetător format, a pus în valoare abilitățile de investigator: stau mărturie cele peste 50 de studii publicate în revisele de specialitate și volumele pe care le-a coodonat: Sociologie juridică şi a delincvenţei (Editura Universităţii din Piteşti, 2006), Satul românesc. Trecut – prezent – viitor. 75de ani de la cercetarea sociologică a plasei Dâmbovnic (Editura Universităţii din Piteşti, 2014).

Cornel Constantinescu a slujit cu devotament catedra universitară, a onorat profesia de sociolog, și-a iubit familia, prietenii, neamul și țara. Odihnă veșnică, dragul meu prieten. Condoleanțe familiei îndurerate. Prof. univ. dr. Septimiu Chelcea

Nu mi-l pot imagina decât în mișcare, mereu să organizeze ceva, să povestească, să convoace, să propună. Și acum nu mai este… Odihnească-se în pace! Ana Bălașa

Câte mâhniri ne-a provocat această nenorocită de pandemie. Am pierdut mulți prieteni. Regret trecerea profesorului doctor Constantinescu.Dumnezeu l-a primit cu siguranță în slava Sa și va fi în pace. José Luiz Britto Bastos (Brazilia)

Dumnezeu să-l primească în Împărăția Sa cea Veșnică! A fost un Om și un coleg de grupă minunat în perioada facultății, a continuat să se implice cu multă pasiune în comunitatea restrânsă a sociologilor, fiind un prieten discret, dar întotdeauna prezent în momentele critice. Sincere condoleanțe familiei greu încercate. Florica Chipea

Dumnezeu să îl primească în slava Sa! Rămâne nobilei familii a sociologilor să îi păstreze și să îi continue lucrarea științifică. Cionoff Șerban

Un profesor exceptional care știa să facă cursurile interactive, ne împărtășea din experiențele personale, un bun cunoscător al istoriei si al geografiei nu mai zic de literatura din domeniul sociologic si asistential! Domn profesor avea un har sa ne facă atenți la cursuri, ne implica in activități pe toți studenții in mod activ. Mereu la cursuri avea o dispoziție foarte buna ce insufla optimism, simpatie, dorința de cunoaște din mai multe domenii variate. Un excelent povestitor, deoarece majoritatea studențiilor nu mai voiam sa se termine cursul dansului si să ne ducem la alte cursuri.Nu pot sa concep faptul ca a decedat. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Radu Florin

Dumnezeu să îl odihnească în pace! Și să îi întărească pe cei din familie. Alin Gavreliuc

Om iubit de generații de studenți. Dumnezeu să-l odihnească în pacea Sa. Ne-a fost mentor și am învățat atât de multe de la domnia sa. Marius Lupu

Dumnezeu să-i țină veșnic trează amintirea! Condoleanțe tuturor celor care-i resimt cu durere pierderea! Mihai Macuc

Ultimele Știri

Ion Mînzînă: “Argeșul pe primul loc a fost misiunea mea de credință căreia m-am dedicat total împreună cu echipa PSD! Și împreună cu argeșenii...

Ion Mînzînă: “Argeșul pe primul loc a fost misiunea mea de credință căreia m-am dedicat total împreună cu echipa...

Alte știri din aceeași categorie