17.9 C
Campulung Muscel
duminică, 28 aprilie, 2024

Câmpulungenii își reclamă vecinii din cauza fumului de la sobe!

Alte Știri

Câmpulungenii își reclamă vecinii din cauza fumului de la sobe! În orașul de la poalele Mateiașului sunt încă oameni, destul de mulţi, care locuiesc la bloc şi se încălzesc cu lemne după ce sistemul centralizat de furnizare a energiei termice a fost distrus.

Doar în ultima perioadă, la SVSU din cadrul Primăriei Cîmpulung şi la ISU Argeş au fost înregistrate mai multe sesizări, prin care locatarii blocurilor se plâng de vecinii care afumă toată scara sau sparg lemne în timpul orelor de odihnă, ba chiar sunt scări în care se mai taie şi cu drujba din când în când.
„Un singur bloc este în municipiul Câmpulung care, prin proiectul de execuţie al blocului, are coş de evacuare de fum şi acela cred că este utilizat corespunzător. Pe Alexandru cel Bun, D25. Singurul bloc din Câmpulung. La celelalte blocuri, nici unul nu a fost prevăzut din proiectare pentru a utiliza coşuri de fum şi sobe de teracotă. Celelalte blocuri care mai utilizează sobe cu acumulare de căldură nu trebuie să le mai folosească, întrucât evacuarea fumului se face fie prin aerisirea blocului, existând pericol de incendiu şi de intoxicare pentru vecinii de la etajele superioare, fie pe faţada blocului, pe care acum se pune polistirenul acela, care este periculos la incendiu şi cred că şi deranjează din punct de vedere al mediului, cetăţenii de la etajele superioare”, precizează lt. col. Daniel Milea, şef al Inspecţiei de Prevenire ISU.

Cetăţenii nemulţumiţi de fum mizerie şi zgomot pot reclama la Primărie sau ISU

Oamenii nemulţumiţi de fumul care le intră în casă şi de gălăgia făcută de cei care taie lemnele pe casa scării, indiferent de oră, au făcut mai multe sesizări în ultima perioadă. Cele mai vizate zone sînt cele din  apropierea Grădiniţei „Sfînta Marina”, blocurile 17 şi 18 Vişoi, blocurile de la fosta uzină ARO şi de la Pescăreasa, însă, nu există cartier din Câmpulung, cu blocuri, unde să nu existe coşuri de fum neautorizate.
„Orice sesizare se poate face la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă de la Primărie, iar dacă Primăria nu face faţă sau e complexă petiţia, atunci se poate adresa şi la ISU Argeş. Noi am acordat sprijin de fiecare dată. Mergem în teren, verificăm, nu stăm degeaba”, a mai adăugat lt. col. Daniel Milea.
La blocurile ARO, imaginea este ca-n filmele de groază, faţadele blocurilor fiind atât de afumate încît nici culoarea nu li se mai poate deosebi. Pompierii de la ISU fac permanent verificări în teren, însă problema nu poate fi rezolvată peste noapte. „La sesizările pe care le avem noi de la cetăţeni, sînt oameni care nu au un venit stabil sau nu au avut bani să îşi facă acele lucrări de introducere a sistemului de gaze şi nu avut cum să îşi cumpere o centrală, iar asta cu lemnele, cu sobele de acumulare de căldură, reprezintă o situaţie provizorie, pînă cînd toată lumea va trece la sistemul centralizat. Noi am avut sesizare la blocurile de la ARO şi la Grădişte şi prin Vişoi. Aceste sesizări încep pe timpul sezonului rece, pe timpul anului nu apar. Când mergem noi cu aceste sesizări, dacă oamenii nu au bani, nu au nici un venit, este o formă de încălzire a oamenilor cu venituri mici”, mărturiseşte şeful  Inspecţiei de Prevenire ISU.

Sobele mutate pe gaz, un mare pericol

O altă problemă găsită de pompieri o reprezintă şi sobele construite iniţial pentru încălzirea cu lemne, dar care au fost mutate apoi pe gaz. În acest caz, pericolul e dublu: fie de intoxicare cu monoxid de carbon, fie de explozie. „Aici iar nu ştiu dacă este foarte corect atîta timp cît nu există un proiect de la gaze. Dacă proiectantul i-a făcut proiect şi i-a trecut un focar la sobă, înseamnă că îşi asumă responsabilitatea. Dar, de asemenea, sînt foarte periculoase, pentru că teracota, sobele cu acumulare de căldură, sînt făcute pentru lemne, pentru că, dacă apar fisuri în teracotă, acele gaze arse ies în camere şi oamenii pot muri intoxicaţi. Au fost cazuri şi atunci neapărat ar fi trebuit să aibă detectoare de gaze ca să poată fi  avertizat în timp util cetăţeanul. De obicei nu se montează acele detectoare decît la bucătărie”, a încheiat lt. col. Daniel Milea.
Ultimele Știri

Video. Târgul de la Stâlpeni unde găsești aproape Orice!

Video. Târgul de la Stâlpeni unde găsești aproape Orice! E multe rău aici, cum spun piețarii. Târgul săptămânal se...

Alte știri din aceeași categorie