7.7 C
Campulung Muscel
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Ofiţeri de la Serviciul Român de Informaţii, moment unic la Mausoleul Eroilor de la Mateiaş

Alte Știri

Moment unic la Mausoleul Eroilor de la Mateiaş! Mai multe asociaţii, alături de ofiţeri în retragere şi rezervă de la Serviciul Român de Informaţii, precum şi profesori şi istorici au participat în an centenar la comemorarea eroilor căzuţi în lupte pe aceste meleaguri.

S-au depus coroane de flori şi s-au depănat evenimente petrecute acum 102 ani în timpul primului război mondial.

Gazda evenimentului a fost Alexandru Oprea, directorul Muzeului Municipal Câmpulung, alături de Detașamentul Mateiaș de reconstituire a trupelor din Primul Război Mondial.

Asociaţia naţională a fost reprezentată de vicepreşedintele acesteia, general de brigadă Ion Stoica.

La acţiune au participat şi filialele ACMRR Vâlcea, Olt, Braşov şi Dâmboviţa, aproximativ 120 persoane. Li s-au alăturat reprezentanţii filialei Argeş a ACMRR din MApN, Asociaţiei Ligii Veteranilor de Război, Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria”, Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, Asociaţiei de Vexilologie şi revistei „Curtea de la Argeş”.

S-a remarcat prin expuneri generalul veteran, scriitorul Radu Theodoru, la cei 94 de ani ai săi.

Radu Theodoru a fost recunoscut ca un mare politician român – inițial – comunist, promovat de regimul comunist la gradul de general de aviație care, după Revoluția din 1989 a trecut la extrema dreaptă, ca membru fondator al PRM, de unde a fost exclus.

În esenţă, au fost evocate preliminariile Unirii, contextul realizării, momente din desfăşurarea operaţiunilor militare ale războiului de întregire a neamului (din arealul românesc, cu accent pe luptele purtate în culoarul Rucăr-Bran), condiţiile păcii şi punerea lor în operă, contribuţia unor personalităţi argeşene din rândul militarilor, oamenilor politici, de cultură şi din presa vremii.

Simpozionul a fost agrementat cu muzică eroică şi poezii patriotice, consacrate evenimentului, recitate de autorii prof. Constantin Vărăşcanu şi dr. Constrantin Craifăleanu. Din partea filialelor Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, Asociaţiei de Vexilologie şi revistei „Curtea de la Argeş” a fost acordată Diploma Centenarului Marii Uniri – „Dulce Românie, ţara mea de glorii, ţara mea de dor”.

După festivitate, participanţii au vizitat Casa memorială „George Topârceanu”, Mănăstirea Nămăieşti şi Muzeul etnologic al aşezământului. În lăcaşul de cult au primit din partea maicii stareţe Ana Lucia Nedelea explicaţii memorabile despre iconografie, dar şi despre portul popular expus în muzeu (peste 200 costume tradiţionale, între care unele, deosebit de preţioase, ţesute de mama poetului Topârceanu).

Ultimele Știri

Ion Mînzînă: “Argeșul pe primul loc a fost misiunea mea de credință căreia m-am dedicat total împreună cu echipa PSD! Și împreună cu argeșenii...

Ion Mînzînă: “Argeșul pe primul loc a fost misiunea mea de credință căreia m-am dedicat total împreună cu echipa...

Alte știri din aceeași categorie