5.5 C
Campulung Muscel
marți, 19 martie, 2024

VESTE BUNĂ pentru profesori. Ce se întâmplă cu venitul lor dacă participă la activități extrașcolare

Alte Știri

VESTE BUNĂ pentru profesori. Ce se întâmplă cu venitul lor dacă participă la activități extrașcolare.

Goana după adeverințe a profesorilor, întețită de România Educată. „Contribuția” profesorilor la activitățile extrașcolare este luată în considerare la evaluarea periodică. Dar și pentru acordarea gradațiilor de merit, prevede proiectul Legii Deca.

„Contribuția” profesorilor la activitățile de educație extrașcolară este recunoscută prin luarea în considerare în cadrul evaluărilor periodice.
Și pentru acordarea gradațiilor de merit, potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar. În varianta care a fost prezentată în ședința de Guvern din data de 9 martie 2023.
În prezent, această prevedere nu se găsește în Legea Educației Naționale 1/2011. Ci doar în metodologia privind acordarea gradației de merit personalului didactic din învățământul preuniversitar de stat în sesiunea 2022.

VESTE BUNĂ pentru profesori. Ce se întâmplă cu venitul lor dacă participă la activități extrașcolare

Art. 29 – „(11) Contribuția cadrelor didactice din unitățile de învățământ preuniversitar la derularea activităților de educație extrașcolară este recunoscută prin luarea în considerare în cadrul evaluărilor periodice și pentru acordarea gradațiilor de merit și a altor distincții stabilite la nivelul unității, conform metodologiilor specifice”, conform proiectului de lege.

Menționăm că, în proiect, nu este explicat ce înseamnă această contribuție a cadrelor didactice, adică ce ar trebui să facă. În prezent, pentru a face dovada activităților luate în calcul la dosarul pentru gradație de merit, profesorii sunt nevoiți să adune adeverințe și certificate de participare de la tot felul de activități, mai mult sau mai puțin importante pentru performanța școlară și mai ales pentru impactul pe care îl au acei profesori în deprinderea competențelor esențiale de către elevi. Nicio prevedere din actualele proiecte de legi nu descurajează această practică, considerată de foarte mulți profesori ca fiind birocratică și nereprezentativă pentru evaluarea reală a unui cadru didactic.

Ce este gradația de merit

La capitolul „Distincții și premii” este menționat că profesorii beneficiază de gradație de merit, acordată prin concurs, pe o perioadă de 5 ani.

Art. 212 – „(1) Personalul didactic din învățământul preuniversitar beneficiază de gradație de merit, acordată prin concurs. Această gradație se acordă pentru 16% din posturile didactice existente la nivelul județean/al municipiului București de învățământ preuniversitar și reprezintă 25% din salariul de bază. Gradația de merit se atribuie pe o perioadă de 5 ani.

(2) Metodologia și criteriile de acordare a gradației de merit este aprobată, la propunerea CNFDCD (Centrului Național pentru Formare și Dezvoltare în Cariera Didactică – n. red.), prin ordin al ministrului educației, după consultarea federațiilor sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectivă învățământ preuniversitar.”

În prezent, Ministerul Educației elaborează metodologia și criteriile de acordare a gradației de merit, cu consultarea federațiilor sindicale reprezentative la nivel de ramură de învățământ. Continuarea o găsiți AICI.

Ultimele Știri

Voi aștia, maturi vă mai aduceți aminte de celebra Poartă de la Posada din Câmpulung Muscel? Și acum, scrie povești!

Voi aștia, maturi vă mai aduceți aminte de celebra Poartă de la Posada din Câmpulung Muscel? Și acum, scrie...

Alte știri din aceeași categorie