Aprecieri la adresa DGA în Raportul MCV

Aprecieri la adresa DGA în Raportul MCV

Comisia Europeană a publicat astăzi Raportul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) pentru anul 2015, privind măsurile întreprinse de România în ceea ce privește reforma sistemului judiciar și combaterea corupției.

Atât în conținutul Raportului inițial, cât și în Raportul tehnic care însoțește raportul Comisiei către Parlamentul European și Consiliu au fost făcute o serie de aprecieri referitoare la activitatea Direcției Generale Anticorupție, atât pe segmentul de prevenire, cât și de combatere a corupției.

Astfel, se apreciază faptul că DGA a acumulat expertiză în prevenirea și controlul corupției, fapt ce îi conferă DGA posibilitatea de a împărtăși experiența cu alte instituții cu scopul de a întări prevederile Strategiei Naționale Anticorupție”.

În conținut se mai face trimitere, printre altele, la Ghidul de informare pentru cetățeni în relația cu structurile MAI, editat de DGA, prin care se atrage atenția asupra eventualelor acte de corupție ce pot surveni sau apărea în cadrul procesului de obținere a documentelor elaborate de instituțiile din cadrul acestui minister, precum și elaborarea, în cooperare cu Ministerul Public, a unui Studiu privind sistemul de educație cu scopul de a prevedea măsuri pentru o prevenire mai bună a corupției.  Studiul „Aspecte relevante privind corupția din sistemul de educație din România” analizează rechizitoriile și hotărârile instanțelor privind personalul din cadrul Ministerului Educației și Cercetării Științifice care a fost condamnat pentru comiterea de infracțiuni de corupție în perioada 2012-2014 și studiază regulile și procedurile din domeniile sistemului de educație unde au apărut cazuri de corupție.

Progresele constatate în raportul din 2015 în ceea ce privește instrumentarea și urmărirea penală a cazurilor de corupție la nivel inferior au continuat, în special în ceea ce privește activitatea procurorului general și a Direcției Generale Anticorupție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Procurorul general a acordat prioritate activității de combatere a corupției și va fi important să fie disponibile resurse pentru continuarea acestei activități. În combaterea corupției, ofițerii de poliție judiciară ai DGA au derulat investigații și au transmis către Parchet 3000 de dosare penale, dintre care 1467 au fost din sesizare din oficiu. În 2471 de dosare penale s-a început urmărirea penală, în 403 dosare s-au emis rechizitorii și în alte 41 de dosare s-au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției. Parchetul a emis 3399 ordonanțe de delegare pentru ofițerii de poliție judiciară ai DGA pentru a derula investigații. DGA și Parchetul General au emis o nouă ediție a Ghidului de bune practici pentru investigarea infracțiunilor de corupție .614 de la DNA, 122 de la DIICOT și 2.663 de la alte structuri ale Ministerului Public.

Ultimul Raport MCV pentru România a fost prezentat la 28 ianuarie 2015, România fiind monitorizată de către Comisia Europeană la capitolul Justiție și Afaceri interne, de la 1 ianuarie 2007, de când a devenit stat membru UE.

About The Author

Related posts