Dosare penale pentru tăieri ilegale de material lemnos!
Dosare penale pentru tăieri ilegale de material lemnos!

Dosare penale pentru tăieri ilegale de material lemnos!

Săptămâna trecută, polițiștii argeșeni, împreună cu specialiștii Biroului Garda Forestieră Județeană Argeș din cadrul Gărzii Forestiere Ploiești, precum şi alţi specialişti silvici, au verificat depozite de material lemnos, firme de exploatare, dar şi transportatori de material lemnos şi persoane fizice. Au fost aplicate sancţiuni în valoare de 38.000 de lei, fiind confiscați peste 21 mc de material lemnos, din care peste 10 mc de cherestea.

În ziua perioada 09 – 15 noiembrie a.c., echipe formate din polițiști ai Biroului de Combatere a Delictelor Silvice din cadrul Serviciului de Ordine Publică Argeș, precum și polițiști din structurile de ordine publică și poliție rutieră, alături de specialiștii Biroului Garda Forestieră Județeană Argeș din cadrul Gărzii Forestiere Ploiești, precum și specialiști silvici din cadrul Direcției Silvice Argeș, și personal silvic cu atribuții de control/de pază din cadrul Ocoalelor Silvice competente, au acţionat pe raza județului nostru, pentru combaterea tăierii, sustragerii și comercializării ilegale de material lemnos.

Echipele de control au verificat atât depozite ale unor societăţi comerciale cu obiect de activitate comercializarea, prelucrarea și depozitarea materialului lemnos, respectiv cu obiect de activitate exploatarea materialului lemnos în cadrul exploatărilor forestiere, dar și transportatori de material lemnos și persoane particulare care dețin material lemnos.

Au fost depistate 11 persoane, cu vârste cuprinse între 20 și 45 de ani, care transportau pe drumurile publice material lemnos fără documente legale, cu cinci autoutilitare, respectiv 6 atelaje. Totodată, în urma verificărilor, au fost constatate nereguli la 5 societăți comerciale cu activitate în domeniul silvic, privind evidența și expedierea materialelor lemnoase, precum și cu privire la amenajarea spațiilor de depozitare și prelucrare a acestor materiale.

În urma abaterilor constatate, au fost aplicate 16 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 38.000 de lei, conform Legii 171/2010 privind contravențiile silvice, și a fost confiscată cantitatea totală de 21,52 de metri cubi material lemnos (din care peste 10 mc cherestea, cu o valoare de aproximativ 10.000 de lei). Totodată, a fost confiscată de polițiști o autoutilitară folosită la transportul de material lemnos fără proveniență legală.

De asemenea, au fost întocmite două dosare penale, astfel:

  • un dosar penal a fost întocmit de către poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Valea Mare Pravăţ, în ziua de 11 noiembrie a.c., conform Codului Silvic – Legea 46/2008, în urma depistării de către polițiști a 5 persoane, în timp ce doborau arbori și fasonau materialul lemnos provenit în urma tăierii, fără ca cei 12 arbori identificați să aibă aplicată la baza cioatelor ștampila mărcii silvice;
  • un dosar penal a fost întocmit de poliţiştii Secţiei de Poliţie Rurală Stâlpeni, în ziua de 15 noiembrie a.c., care au depistat un bărbat de 25 de ani, ce transporta material lemnos fără documente legale de provenienţă şi însoţire a transportului pe drumul public, iar în urma verificărilor s-a stabilit şi că bărbatul nu deţinea permis de conducere, iar autovehiculul cu care transporta lemnele nu era înmatriculat sau înregistrat.

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Valea Mare Pravăț au depistat un bărbat de 30 de ani, din comuna Bughea de Sus, care conducea un autoturism în care avea încărcat material lemnos.
Din verificări, s-a stabilit că cel în cauză transporta un metru cub lemn de material lemnos, fără documente legale de proveniență și însoțire.
În urma abaterii constatate, bărbatul a fost sancționat contravențional, cu amendă în valoare de 1.000 de lei, conform Legii 171/2010, iar materialul lemnos a fost confiscat și predat reprezentanților Ocolului Silvic Câmpulung.

About The Author

Related posts