Breaking News

Festivități organizate în capitala Unirii!

Cu prilejul Zilei Naţionale de 1 Decembrie, Detașamentul Mateiaș – grup de reconstituire istorică, creat de către asociația Historia Renascita și Muzeul Municipal Câmpulung, a participat la festivitățile organizate în capitala Unirii, la invitația Muzeului Unirii din Alba Iulia.

Activitățile au debutat în seara zilei de 30 noiembrie cu o paradă cu torțe în cetate, pe data de 1 decembrie fiind fost reconstituit momentul intrării armatei române în Alba Iulia din urma cu 103 ani, cu primirea în cetate a colonelului Vasile Gagiu de către căpitanul Gărzii Naționale Române, Florian Medrea.

Din anul 2018, de când sunt organizate astfel de activități în capitala Unirii, Detașamentul Mateiaș a fost nelipsit.

Trebuie cunoscut faptul că Detașamentul Mateiaș reconstituie un contingent din cadrul Regimentului 70 Infanterie Muscel, unitate mobilizată în august 1916 la intrarea României în primul război mondial.

Regimentul 70 infanterie era format din rezerviști din zona Muscelului și a făcut parte în anii cumpliți ai războiului din Armata a II-a Română, umplându-se de glorie în confruntările aprige din zona muntelui Mateiaș în octombrie – noiembrie 1916 sau pe frontul din Moldova în vara anului următor.

Pentru aceste fapte, în anul 1918, drapelul de luptă al regimentului a fost decorat de către regele Ferdinand cu cea mai înaltă distincție de război, Ordinul „Mihai Viteazul”, clasa III.

About The Author

Related posts