LEREȘTI: Amenzi usturătoare dacă din lene nu se colectează gunoiul selectiv!
LEREȘTI: Amenzi usturătoare dacă din lene nu se colectează gunoiul selectiv!

LEREȘTI: Amenzi usturătoare dacă din lene nu se colectează gunoiul selectiv!

Amenzi usturătoare dacă din lene nu se colectează gunoiul selectiv! Edilul localității Lerești, Marian Toader a decis să nu mai tolereze ignoranța celor care nu doresc să respecte legea.

În România, autoritățile locale sunt obligate să asigure colectarea separată cel puțin pentru deșeurile din hârtie, plastic, metal și sticlă, iar de la 1 ianuarie, cei care nu vor respecta separarea acestora de celelalte tipuri de deșeuri menajere, vor fi sancţionaţi.

Recent, a fost introdus şi instrumentul  numit „plătește pentru cât arunci”, de care autorităţile nu s-au putut folosi până acum, fiind nevoie de mai multe modificări legislative.

Printr-o hotărâre a Consiliului Local în Lerești s-a stabilit ca tariful pentru gunoiul menajer selectat să fie de 5 lei pentru o persoană. În schimb cei care nu respectă legea sunt taxați cu 13 lei. Un angajat al primăriei Lerești va monitoriza colectarea selectivă a gunoiului dar și pe cei care vor să fenteze regulile. În primă instanță, locuitorii din Lerești vor primi o notificare prin care sunt anuntați că tariful pentru gunoi va crește la 13 lei, după care vor fi impuși din oficiu la acest preț.

Se vor aplica și amenzi usturătoare celor care mai aruncă gunoi pe spațiile verzi. Au fost stabilite sumele între 200 și 500 de lei. Responsabilii cu această curățenie în Lerești nu mai fac față, strâng gunoialele iar în urma lor totul este la fel și niciodată nimeni nu răspunde pentru aceste fapte.

Primarul Marian Toader a ajuns la concluzia că localitatea pe care o păstorește este campioană la cantitatea de gunoi produsă raportat la numărul de locuitori. De la începutul anului administrația publică a semnat contractul cu firma de colectare a gunoiului menajer, costurile scăzând considerabil. Totuși există și o condiție, gunoiul menajer trebuie colectat selectiv.

Colectarea gunoiului menajer se face marțea, iar la agenții economici în ziua de miercuri.

Gospodăriile au fost dotate cu pubele pentru gunoi menajer, saci din plastic pentru hârtie, carton, plastic, acestea se vor colecta în cea de-a doua miercuri și ultimă din luna. Sacii strânși cu sticlă vor fi colectați la 3 luni.
Dacă nu se vor respecta regulile, primăria Lerești trebuie să plătească o taxă de 50 de lei pentru fiecare tonă de gunoi. După calculele edilului din Lerești, această sumă va depăși 2 miliarde de lei, o adevărată gaură la bugetul local, în loc ca acești bani să fie investiți în alte lucrări pentru dezvoltarea localității.

 

 

 

 

 

.

About The Author

Related posts