14.1 C
Campulung Muscel
sâmbătă, 28 mai, 2022

Sfaturi de care trebuie să ţineţi cont, ca să puteţi beneficia de ziua liberă pentru îngrijirea copiilor dumneavoastră!

Alte Știri

În  conformitate cu Legea nr. 91/2014, părinţii pot beneficia de o zi liberă pentru îngrijirea sănătăţii copiilor. Aceasta zi se acorda o singură dată pe an. De această zi liberă pot să beneficieze, la cerere, doar părinţii sau, acolo unde este cazul, reprezentanţii legali ai copiilor. Iar angajatorii sunt îndreptăţiţi să decidă dacă plătesc sau nu drepturile salariale aferente. „Persoanele (…) au dreptul la liber în condiţiile prevăzute de prezenta lege, pentru îngrijirea sănătăţii copilului, fără obligaţia angajatorului de a plăti drepturile salariale aferente, scrie în actul normativ, fiind subliniat ca dreptul este strâns legat de calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor sociale de stat.

Acest drept se acordă numai pentru copiii minori cu vârste de până la 18 ani care se află în îngrijirea şi întreţinerea părinţilor sau a reprezentanţilor legali. Numai unul dintre părinţi sau reprezentanţii legali poate să ceară acordarea zilei libere într-un an. În situaţia în care părinţii nu solicită acordarea acestei zile, aceştia nu vor mai putea să ceară acest drept niciodată„În cazul în care, în urma unor verificări efectuate de către angajator, se constată că ambii părinţi au solicitat liberul contrar legii, va fi anulată posibilitatea ulterioară de a mai beneficia, vreodată, de prevederile legii”, după cum precizează Legea nr. 91/2014. Foarte important: ziua liberă nu se poate reporta. Dacă părinţii nu solicită acordarea acestei zile într-un an, acesta se va pierde. În funcţie de numărul de copii, angajatorii pot acorda una sau două zile libere. Dacă o familie are unul sau doi copii, părinţii au dreptul la o zi liberă, însă dacă au trei sau mai mulţi, vor primi două (consecutive sau separate, în funcţie de cum decide angajatorul).

În scopul obţinerii acestei zile libere, angajaţii vor depune  o cerere cu cel puţin 15 zile înainte.

Procedura prin care trebuie solicitată ziua liberă a fost reglementată prin HG nr. 576/2015, publicată în Monitorul Oficial nr. 542 din 21 iulie, data la care a şi intrat în vigoare.

Conform precizărilor legale, cererea va trebui să fie însoţită de o declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă ca celălalt părinte n-a cerut şi nici nu va cere ziua liberă  pentru anul respectiv. Pentru copiii care sunt în grija reprezentanţilor cererea va fi însoţită de o copie a documentului prin care se demonstrează această calitate. După efectuarea controlului, părinţii vor solicita o adeverinţă de la medicul de familie pe care o vor prezenta angajatorului. Această adeverinţă va fi depusă la sediul angajatorului în maxim 5 zile de la efectuarea controlului medical, iar pentru copiii elevi, medicul va elibera şi o scutire medicală, necesară motivării absenţelor de la şcoală.

Dacă angajatorii refuză acordarea dreptul părinţilor de a beneficia anual de o zi liberă pentru îngrijirea sănătăţii copiilor, inspectorii de muncă pot să-i amendeze cu sume cuprinse între 500 şi 1.500 de lei. Aceste prevederi sunt aplicabile în egală măsură pentru angajatorii publici şi cei privaţi. ŞOVU GEORGICA

 

 

 

 

Ultimele Știri

S-a instalat bâlciul în centrul Câmpulungului…

S-a instalat bâlciul în centrul Câmpulungului...Deocamdată circulația în zonă nu a fost oprită decât cea pietonală. În fața fostului club...
Dr.Max - farmacie online

Alte știri din aceeași categorie