Breaking News
VIDEO. A fost sfințit ansamblul memorial unicat în România, de Ziua Națională!
VIDEO. A fost sfințit ansamblul memorial unicat în România, de Ziua Națională!

VIDEO. A fost sfințit ansamblul memorial unicat în România, de Ziua Națională!

VIDEO. A fost sfințit ansamblul memorial unicat în România, de Ziua Națională!

La inițiativa primarului Lereștiului, Marian Toader, în satul Pojorâta cunoscut ca fiind unul locuit în proporție de 90% de persoane de etnie romă, s-a ridicat un monument în amintirea celor care au căzut pe câmpul de luptă în cel de-al Doilea Război Mondial.

Sfințirea lui s-a făcut cu mare fast în data de 1 Decembrie, de Ziua Națională a României. Acest proiect a fost demarat în urmă cu trei ani, iar profesorul Ion Oană din Lerești și președintele de Științe Istorice din Muscel, autorul monografiei comunei Lerești, a descoperit pe acești eroi din Pojorâta care și-au dat viața pe câmpul de luptă și în urma acestor discuții autoritățile locale au luat decizia de a le dedica acest monument.

Au fost prezenți reprezentanții Garnizoanei Câmpulung, consilierii locali, preoții din localitate și din zonele învecinate, reprezentanții Partidei Romilor de la București și de la județ. A mai fost prezent deputatul Aurel Bălășoiu, consilierul județen, Maria Cotenescu, reprezentanții Cultul Eroilor filiala Câmpulung și Argeș, cei de la Asociația Culturală Lerești Muscel, cei de la Clubul Aro 10 4X4 și mulți alții.

Autoritățile locale, în satul Pojorâta s-au străduit să cinstească cum se cuvine memoria eroilor de etnie romă care au luptat și au murit cu credință că neamul românesc trebuie să fie liber și independent.

În fața celor prezenți a vorbit Gheorghe Nițică, președintele Cultul Eroilor.  

,,Am ridicat ridicat acest monument pentru ca cei care trăiesc în localitate să vadă că noi am dedicate un monument în amintirea lor”, a spus Gheorghe Nițică.

,,Este o onoare pentru noi să avem un astfel de monument dedicat etniei noastre, ridicat și sfințit. Felicitări domnule primar, felicitări consilierilor locali. Acest lucru ne onorează, ne și obligă pe noi romii, să fim mai buni, mai corecți, să ne iubim țara, pământul strămoșesc. Îmi scot pălăria în fața eroilor neamului”, a declarat Marian Neagoe, președintele Partidei Romilor.

Reamintim faptul că pe raza localității Lerești se găsește unul dintre cele mai mari cimitire din țară dedicate eroilor neamului. Cei prezenți din partea asociațiilor au acordat și diplome tuturor celor care s-au implicat în această acțiune.

Ansamblul memorial este din marmură albă, are forma unei troițe iar pe crucea principală încadrată de doi stâlpi sunt scrise numele a trei eroi de etnie romă din satul Pojorâta și anume pe al soldatului Coșcodaru Gh. Alexandrina Ion – mort în martie 1944, în timpul retragerii din Moldova, soldat Coșcodaru E. Gheorghe – mort ianuarie 1945, zona Pascohoza Ungaria, soldat Coșcodaru Z. Alexandru – mort în aprilie 1945, în spitalul Z.I, nr.29. Pe postament este inscripționat un citat celebru al omului de stat Nicolae Iorga.

,,Neamul rămâne etern prin cultul eroilor”, iar sub acoperișul stilizat sunt scrise cuvintele memorabile ,,Glorie eternă eroilor neamului românesc”. Monumentul este împodobit cu basoleriefuri reprezentând simboluri ale Armatei Române, precum caschete de soldat, săbii încrucișate, flori și ramuri. Meșterul Ionel Moise din Albeștii de Muscel este artizanul ansamblului memorial construit de primăria Lerești în semn de recunoștință pentru soldații eroii de etnie romă – știuți și neștiuți.

About The Author

Related posts