11 C
Campulung Muscel
vineri, 26 aprilie, 2024

Gripa face ravagii în Argeș!

Alte Știri

Gripa face ravagii în Argeș! Au fost confirmate 26 de cazuri de gripă, iar specialiștii au anunțat debutul sezonului gripal. Direcția de Sănătate Publică Argeș recomandă populației județului aplicarea cu rigurozitate a recomandărilor specialiștilor pentru evitarea îmbolnăvirilor și a răspândirii virusului gripal.

În cadrul morbidității prin boli acute, infecțiile acute respiratorii ocupă primul loc. Virusurile care îmbolnăvesc oamenii se transmit cu ușurință de la o persoană la alta, putând duce la epidemii (îmbolnăviri în masă). Ele pot produce:

  • răceli/viroze/pneumonii
  • gripă

 

Vaccinul antigripal distribuit gratuit prin cabinetele medicilor de familie pentru sezonul 2018-2019 conține antigenele necesare pentru prevenirea infecției cu virusul gripal circulant.

Cum se transmit virusurile care produc boli respiratorii?

Microbii care produc îmbolnăviri ale nasului, gâtului, urechilor sau plămânilor se pot transmite fie direct – de la o persoană la alta – fie indirect, prin obiecte folosite sau atinse de persoana bolnavă, când strănută sau tușește. Picăturile de lichid pe care bolnavul le elimină când tușește sau strănuta pătrund în nasul sau gura persoanelor din jur, transmițând și virusurile. Dacă picăturile cad pe diverse suprafețe, acestea pot fi atinse cu mâinile care apoi sunt duse la gură sau nas și astfel pot și ele transmite virusurile.

Debutul poate fi brusc, uneori brutal, cu fiori și febră (38-40 grade C), dureri musculare, dureri de cap, dureri în gât, secreții nazale abundente, lăcrimarea ochilor, oboseală marcată, față congestionată; la scurt timp poate apăre tusea, la început seacă, apoi productivă.

Gripa sezonieră este cauzată de virusurile gripale umane care infectează căile respiratorii (nas, gât, bronhii și uneori plămâni).

Puteți recunoaște o viroză respiratorie alta decât gripa, după debutul mai lent al bolii (începe ușor cu usturimi în gat, nas înfundat, dureri de cap) cât și după evoluția mai ușoară a bolii.

Aceste forme de viroze respiratorii (răceala) sunt cauzate de alte virusuri respiratorii (adenovirus, virus sincițial respirator, virusuri paragripale etc.).

Complicațiile gripei pot include pneumonie, infecții ale urechii, infectii ale sinusurilor, deshidratare și agravarea afecțiunilor medicale cronice existente, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă, astm sau diabet.

La persoanele în vârstă, gripa poate provoca, uneori, și/sau agrava anumite afecțiuni cardiace, care ar duce apoi la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Grupele cu risc includ femei însărcinate, copii, persoanele în vârstă și cele cu afecțiuni medicale cronice, cum ar fi:

– astmul bronșic și alte boli respiratorii;

– diabetul zaharat și alte boli endocrine;

– boli de inimă;

-boli de rinichi;

– boli de ficat;

– boli metabolice;

– boli neurologice;

– obezitate.

Este important să urmați recomandările medicului dumneavoastră pentru a evita complicațiile grave legate de gripă, în special dacă faceți parte din categoria persoanelor la risc.

În județul Argeș, Ministerul Sănătății a distribuit prin Direcția de Sănătate Publică Argeș,  49220 doze de vaccin antigripal pentru a fi făcute gratuit persoanelor din grupele de risc.

La cererea medicilor de familie DSP Argeș a solicitat Ministerului Sănătății o suplimentare de 1500 doze de vaccin antigripal.

Vaccinul antigripal poate fi achizitionat de alte categorii de persoane din farmacii și recomandăm efectuarea lui chiar și în această perioadă, eficacitatea în prevenția gripei fiind dovedită.

De asemeni DSP Argeș a instituit măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor în unitățile sanitare din județ, prin:

– limitarea accesului vizitatorilor în întreaga unitate și interzicerea lor în secții cu mare risc (ATI, Nou-Născuți, Boli Infecțioase etc.)

– izolarea suspecților de gripă în secțiile Boli Infecțioase și/sau ATI în funcție de starea clinică și co-morbidități;

– izolarea și instituirea triajului zilnic al personalului medico-sanitar și auxiliar, cu excluderea celor care prezintă semne de boală respiratorie;

– purtarea obligatorie a măștii;

– spălarea cât mai frecventă a mâinilor.

 

 

 

 

Ultimele Știri

AMALIA GONȚ. Liderul partidului politic, Pîrnuță lon din comuna Rucăr aduce o serie de calități și competente valoroase în administrația locală

AMALIA GONȚ. Liderul partidului politic, Pîrnuță lon din comuna Rucăr aduce o serie de calități și competente valoroase în...

Alte știri din aceeași categorie