8.7 C
Campulung Muscel
luni, 7 octombrie, 2024

Proiectul ALFRED prinde contur! La Mioveni se va da ora exactă…

Alte Știri

Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Robert Tudorache, a participat, miercuri, 14 martie, la semnarea unui Memorandum de Înțelegere între SN Nuclearelectrica SA și Parteneriatul pentru Cercetare și Educaţie pentru Sisteme Nucleare Avansate („CESINA”), reprezentat de Institutul pentru Cercetări Nucleare din cadrul Regiei Autonome pentru Energia Nucleară Pitești Mioveni (”RATEN ICN”).

CITIŢI ŞI: Proiectul ALFRED – creează 300 de locuri de muncă în Mioveni!

Secretarul de stat Robet Tudorache, președinte al ALDE Pitești, a explicat că acest parteneriat constă în identificarea oportunităților de cooperare în programe punctuale, adaptate expertizei și necesităților ambelor părți, pentru  dezvoltarea proiectului ALFRED – reactorul de generație IV în a cărui dezvoltare România este implicată prin ICN Mioveni.

“Semnarea acestui memorandum este un pas important pentru eforturile României în proiectul ALFRED. Acest parteneriat nu poate fi decât benefic pentru că reunește experiența cercetătorilor din ambele companii. Este în interesul fiecărui stat cercetarea și dezvoltarea celor mai noi, mai eficiente și mai sigure sisteme nucleare, iar din acest punct de vedere România se află printre principalii actori la nivel european și mondial. ICN Mioveni și Nuclearelectrica pot colabora pentru dezvoltarea, proiectarea, testarea, licențierea și construirea proiectului ALFRED, dezvoltat de consorțiul internațional FALCON.

Pentru ministerul Energiei și pentru această guvernare cercetarea în domeniul nuclear și asigurarea unui mix  care să garanteze securitatea energetică a României, dar care să ne transforme și într-o țară cu un rol principal în regiune în acest domeniu sunt prioritare”, a apreciat Robert Tudorache.

Directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, a subliniat că “o cooperare între compania pe care o conduce și ICN Mioveni este benefică în contextul în care România este unul dintre dezvoltatorii de tehnologii avansate nucleare, de reactoare de Generație IV, cum este și proiectul ALFRED”.

“Acordul semnat reprezintă un pas foarte important în crearea capabilităților la nivel național necesare pentru realizarea proiectului. Înalta expertiză și experiența existente la Nuclearelectrica în ceea ce privește autorizarea, proiectarea, punerea în funcțiune și operarea instalatiilor nucleare aduce o componenta esențială în activitatea dedicată implementarii proiectului ALFRED”, a precizat și Constantin Paunoiu, director RATEN ICN.

La semnarea protocolului au participat și directorul general RATEN, Cristian Gentea, precum și președintele Consiliului Științific Șerban Valeca. Protocolul are o perioadă de valabilitate de 3 ani de la data semnării și poate fi prelungit cu acordul părților.

Informații de background despre proiectul ALFRED

Proiectul ALFRED, reactorul de demonstratie pentru tehnologia reactoarelor rapide răcite cu plumb, este proiectul de referinţa în cercetare pentru Romania, pe baza capabilităţilor tehnice existente şi experienţei României în domeniul nuclear.

În anul 2013 a fost semnat, la Bucureşti, acordul de formare a consorţiului internaţional FALCON (Fostering ALFRED CONstruction) de către  RATEN ICN, Ansaldo Nucleare şi ENEA.

Tehnologia LFR (lead fast reactor-reactorul racit cu plumb) este una dintre tehnologiile pe care Uniunea Europeană le susţine pentru dezvoltarea sistemelor nucleare de Generaţie IV.

Avantajele pricipale ale dezvoltarii tehnologiei LFR au in vedere:

-minimizarea cantităţilor de deşeuri radioactive produse;

-utilizarea mult mai eficientă a resurselor de uraniu;

-obţinerea unei eficienţe economice crescute;

-creşterea siguranţei în funcţionare.

Reactoarele de Generatie IV sunt gândite să utilizeze integral sisteme pasive de securitate nucleară (care nu necesită intervenţie) şi să garanteze o utilizare eficientă a combustibilului nuclear.

Concret, o astfel de tehnologie de generaţie IV, dezvoltată în România, argumentează complet poziţionarea energiei nucleare ca fiind una care răspunde integral cerinţelor de mediu, competitivităţii din piaţă şi îmbunătăţirii constante a funcţiilor de securitate nucleară pe termen lung.

ALFRED va avea o putere totală de 300 MWth şi va demonstra caracteristicile aşteptate privind securitatea nucleară, competitivitatea economică şi sustenabilitatea producerii de energie electrică.

ALFRED reprezintă componenta principală a unei infrastructuri de cercetare unice ce urmează a fi construită pe platforma Institutului de Cercetări Nucleare Piteşti-Mioveni. Acest ansamblu, integrat la nivel european cu alte infrastructuri complementare, va asigura instalaţiile experimentale necesare pentru dezvoltarea completă a acestei tehnologii, de la cercetarea şi testarea materialelor, componentelor şi proceselor, până la demonstrarea completă a viabilităţii filierei LFR.

Infrastructura ALFRED va oferi acces tuturor instituţiilor interesate în dezvoltarea sistemelor nucleare inovative de Generaţie IV precum centre de cercetare, universităţi, industrie, utilizatori și autorități de reglementare din ţară şi străinătate.

(Sursa: Ministerul Cercetării şi Inovării).

 

 

 

Ultimele Știri

VIDEO. Rar mai vezi așa ceva. Ce s-a întâmplat cu cea mai veche icoană din România de la mânăstirea Nămăiești

VIDEO. Rar mai vezi așa ceva. Ce s-a întâmplat cu cea mai veche icoană din România de la mânăstirea...

Alte știri din aceeași categorie