17.4 C
Campulung Muscel
duminică, 28 aprilie, 2024

VIDEO: 100 de ani de România, marcaţi şi la Câmpulung!

Alte Știri

VIDEO: 100 de ani de România, marcaţi şi la Câmpulung!

1 decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal din istoria României, datã la care Marea Adunare de la Alba-Iulia votează unirea Transilvaniei cu România, totodată cerându-se un singur stat naţional.

Cu toate acestea, primul pas a fost făcut, de fapt, între 21 noiembrie-4 decembrie 1918, când Sfatul Ţării din Basarabia a proclamat Republica Democratică Moldovenească, apoi, la 24 ianuarie se adoptă declaraţia de Independenţă.

Adunarea Naţională de la Alba Iulie a adoptat o rezoluţie în care este atestată unirea tuturor românilor din Transilvania şi Banat cu România. La 1 decembrie 1918, politicianul Vasile Godiş a citit rezoluţia Unirii:

„Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre.”

Legea Unirii a fost ratificată prin decret de lege, la 11 decembrie 1918 de cãtre regele Ferdinand, fiind votatã de Adunarea Deputaţilor în şedinta din 29 decembrie 1919.

1 decembrie a fost marcat la Câmpulung prin parade militare, depuneri de coroane, fiind o zi importantă pentru câmpulungeni şi români.

Primarul Liviu Ţâroiu a avut alături colegii din primărie, politicienii, senatori, deputaţi, oameni care au dorit să îşi arate dragostea faţă de pământul strămoşesc, oameni care au adus un omagiu celor care s-au jertfit pentru ceea ce suntem noi acum, o ţară liberă!

La Mausoleul Mateiaş, au avut loc manifestări dedicate acestei zile. După intonarea Imnului naţional, a fost oficiat serviciul religios, apoi subprefectul Adrian Bughiu a dat citire mesajului premierului Dăncilă.

Primarul Ţâroiu a adresat câteva cuvinte celor prezenţi, apoi s-au depus coroane de flori.

 

Ultimele Știri

TRADIȚII DE FLORII. Unde trebuie să pui ramurile de salcie

Sărbătoarea Floriilor reprezintă cea mai importantă sărbătoare care vestește Paștile. Ea rememorează intrarea Domnului Iisus în Ierusalim. Unde a fost...

Alte știri din aceeași categorie