1 decembrie la Lereşti, eveniment de excepţie!

1 decembrie la Lereşti, eveniment de excepţie!

1 Decembrie 1918 este Ziua Naţională a României şi marchează un eveniment istoric, unirea Transilvaniei cu România.

Ziua națională a României a fost, între anii 1866-1947, ziua de 10 mai, apoi, între 1948-1989 ziua de 23 august. Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele Ion Iliescu și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România. Această prevedere a fost reluată de Constituția României din 1991.

Administraţia locală a comunei Lereşti a organizat în această zi importantă un eveniment extraordinar.  Primarul Marian Toader alături de viceprimarul Adriana Cicu, purtând un port popular specific locului, au pornit evenimentele dedicate Zilei naţionale a României, de la Monumentul Eroilor de la Ateneu. Aici, lereştenii i-au întâmpinat cu aplauze, pentru că, de veghe monumentului au stat şapte armăsari pur sânge, cai ce aparţin unei familii cu spirit civic din localitate, şi care au fost scoşi din grajduri, ţesălaţi şi aduşi la locul de unde administraţia locală a decis începerea evenimentului.
Festivităţile au început la ora 13.00 cu slujba religioasă, oficiată de un sobor de preoţi, urmată de depuneri de coroane şi jerbe de flori, precum şi paradă de port popular.

De aici s-a plecat la Monumentul Roilor din Valea Foii. Caii alături de românii ce-i călăreau, au fost deschizători de drumuri, au oferit un specatcol demn de Ziua naţională a României.
Mândri că sunt români, participanţii la festivitate, au îmbrăcat costum popular românesc! De asemenea, la îndemnul administraţiei locale, lereştenii au arborat steagul naţional, pentru a reaminti tuturor, cetăţeni ai acestei ţări de identitatea naţională şi de faptul că suntem cu toţii responsabili de viitorul societăţii româneşti.
Programul activităţilor de 1 Decembrie a continuat la monumentele de la primărie, Biserica Înălţarea Domnului şi cimitirul Eroilor Ţarină.
Manifestațiile de 1 decembrie 2017 vor pregăti, cu un an în avans, desfășurarea masivă de forțe care va avea loc in 2018, când România va sărbători Centenarul, împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire.

About The Author

Related posts