5.7 C
Campulung Muscel
vineri, 26 aprilie, 2024

6 august, ziua Canonizării Sfântului Pârvu Mutu, la Mănăstirea Robaia!

Alte Știri

În ziua de 6 august 2017, de Praznicul Schimbării la Față a Domnului Nostru Iisus Hristos, va avea loc la Mănăstirea Robaia proclamarea solemnă a Canonizării Sfântului Pafnutie – Pârvu Zugravul (1657-1735).

Cuviosul Pafnutie s-a născut la Câmpulung-Muscel la 12 octombrie 1657 ca fiu al preotului Ioan Pârvescu (1623-1702). La botez a primit numele naşului său, marele vistiernic Pârvu Vlădescu, un creştin evlavios şi ctitor de biserici, care a fost ucis de turci la Gura Teleajănului.

În fragedă copilărie Pârvu Pârvescu şi-a pierdut mama, la naşterea celui de-al unsprezecelea copil, precum şi pe naşul său de botez, câştigând însă doi rugători în lumea de dincolo pentru sufletul său. Dar necazurile care s-au abătut asupra familiei sale nu s-au oprit aici. Boala a secerat pe zece dintre fraţii săi, Pârvu fiind singurul rămas în viaţă.

În urma acestui „lanţ” de tragedii familiale, preotul Ioan Pârvescu s-a călugărit la Mănăstirea Negu-Vodă din Câmpulung-Muscel, luând cu sine şi pe fiul său Pârvu, în vârstă de doar unsprezece ani. La şcoala acestei mănăstiri s-a deprins cu cititul, scrisul şi cu cele dintâi taine ale „zugrăviei”, adică ale picturii, alături de monahul Evghenie, care l-a luat cu sine pe schele şi i-a pus în mâini scoica pentru amestecat culorile, căci l-a găsit înzestrat pentru iconografie.

Atmosfera duhovnicească din mănăstire şi evlavia din casa părintească au rămas adânc încrustate în sufletul său de copil şi-l vor lumina pe parcursul întregii sale vieţi pământeşti. El s-a desăvârşit în arta picturii alături de un zugrav rus în Bucovina şi, revenind în Ţara Românească, a pictat mai multe biserici, precum şi icoane pe lemn.

Pârvu Pârvescu a primit supranumele de Mutu nu pentru că ar fi fost mut, ci deoarece picta fără să mănânce şi fără să vorbească, adică în post şi rugăciune. Dacă vorbea ceva sau gusta hrană, întrerupea lucrul în ziua respectivă. În felul acesta făcea mai lucrător darul primit de la Dumnezeu, dobândind har pentru nevoinţa sa şi iscusinţă în lucrarea iconografică.

După ce s-a stabilit la Bucureşti, Pârvu Mutu a ajuns dascăl la propria sa şcoală de „zugrăvie”, în care a format mai mulţi ucenici. Căsătorindu-se cu credincioasa Tudora, a avut doi copii, Pârvu şi Gheorghe, dar la scurt timp după naşterea copiilor, soţia sa a murit.

După ce a făcut un pelerinaj la Ierusalim, în anul 1718 a intrat în monahism la Mănăstirea Mărgineni, Jud. Dâmboviţa, împreună cu fiul său cel mai mic. Pârvu a primit numele de Pafnutie, iar fiul său, Gheorghe, pe cel de Gherasim. La Mărgineni, monahul Pafnutie, care cunoştea mai multe limbi străine, s-a îndeletnicit şi cu traducerea în româneşte a unor texte pe care le-a găsit în biblioteca înfiinţată acolo de Cantacuzini.

În anul 1731 fiul său, monahul Gherasim, a trecut la cele veşnice. Fiind marcat sufleteşte de plecarea prea timpurie în lumea de dincolo a celor dragi sufletului său şi luând binecuvântarea stareţului Cosma, monahul Pafnutie s-a îndreptat spre schitul Robaia din Muşăteşti, unde a primit marea schimă călugărească. Aici s-a nevoit încă patru ani în rugăciune, tăcere, răbdare şi smerenie şi a trecut la Domnul în anul 1735.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința din 4 – 5 iulie 2017, a aprobat trecerea în rândul sfinților cuvioși ai Neamului Românesc, a Cuviosului Pafnutie Pârvu – Zugravul de la Mănăstirea Robaia.

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, în calitate de organizator al acestui eveniment istoric, se bucură de sprijinul Consiliului Județean Argeș, al Instituției Prefectului și al instituțiilor Statului Român, responsabile cu asigurarea ordinii și disciplinei, necesară bunei desfășurări a activităților bisericești. Inspectoratul de Poliție al Județului Argeș, va asigura fluența traficului rutier, Inspectoratul de Jandarmi Județean Argeș, va asigura ordinea și liniștea publică, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Argeș, va asigura prevenirea și stingerea incendiilor, Serviciul Județean de Ambulanță Argeș, va asigura intervenția medicală, de easemenea, vor fi amplasate corturi pentru asigurarea asistenței medicale și pentru hidratare.

Ultimele Știri

AMALIA GONȚ. Liderul partidului politic, Pîrnuță lon din comuna Rucăr aduce o serie de calități și competente valoroase în administrația locală

AMALIA GONȚ. Liderul partidului politic, Pîrnuță lon din comuna Rucăr aduce o serie de calități și competente valoroase în...

Alte știri din aceeași categorie