Elevă diagnosticată cu suspiciune de meningită meningococică

Elevă diagnosticată cu suspiciune de meningită meningococică

În data de 15 mai 2019, la orele 12.00, DSP Argeș a fost informată telefonic de către Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei BALȘ” București despre o pacientă de 16 ani, elevă la Colegiul Național „Zinca Golescu” Pitești, diagnosticată cu suspiciune de meningită meningococică.

Pacienta a fost transferată de urgență de la Spitalul de Pediatrie Pitești – CPU – cu autosanitara SAJ Argeș la Institutul Național de Boli Infecțioase București, la orele 04.00. Inițial pacienta s-a prezentat pe data de 15 mai 2019, ora 01.54, cu următoarea simptomatologie: febră, frison, dureri de cap, dureri abdominale, vărsături și parestezii membru superior și inferior.

Medicul specialist de urgență și neurologul au ridicat suspiciunea diagnosticului de Meningo-encefalită acută și au decis transferul pacientei cu autosanitară către Institutul Național de Boli Infecțioase București.

Imediat DSP Argeș a întreprins următoarele măsuri:

 • S-a raportat cazul la Centrul Național de Supraveghere și Control Boli Transmisibile București.
 • S-a luat legatura telefonic cu medicul de familie, cu conducerea liceului, cu medicul școlar al liceului, cu Spitalul de Pediatrie Pitești, cu Serviciul Județean de Ambulanță Argeș, în vederea depistării tuturor contacților și instituirea chimioprofilaxiei cu antibiotic achiziționat și distribuit de DSP Argeș, în aceeași zi, începând cu orele 15.00. Până în data de 16.05.2019, orele 14.00, a fost confirmată de medicul de familie și medicul școlar administrarea tratamentului profilactic pentru: 2 membri de familie, 39 de elevi, 12 cadre didactice și auxiliare de la unitatea de învățământ, precum și pentru 15 persoane din cadrul personalului medico-sanitar și auxiliar de la Spitalul Pediatrie Pitești și SJA Argeș.
 • În cursul zilei de 15.05.2019, DSP Argeș a transmis unității de învățământ și Inspectoratului Școlar Argeș măsurile ce trebuie întreprinse în vederea limitării apariției altor cazuri:
  • Supraveghere activă clinică zilnică a întregii colectivități pe o perioadă de 10 zile
  • Izolarea în spital – Secția Boli Infecțioase – a oricărui contact care prezintă semne fizice de boală
  • Efectuarea strictă a curățeniei și dezinfecției (aerisire, ștergere umedă, etc.)
  • Educație sanitară atât pentru elevi cât și pentru personalul didactic și auxiliar privind reguli minimale de igienă
 • Raportarea imediată la DSP Argeș a oricărui caz suspect nou apărut.

 

 

About The Author

Related posts