Emil Hagi și-a construit o căsuță după modelul strămoșilor săi din Macedonia istorică

Emil Hagi și-a construit o căsuță după modelul strămoșilor săi din Macedonia istorică

La Câmpulung Muscel, în județul Argeș, trăiește unicul descendent al unei familii de machidoni pripășite la noi, fix în mijlocul celui de-al II-lea Război Mondial. Îl cheamă Emil Hagi și, pe cheltuiala sa, a construit o căsuță armânească exact ca cele în care au locuit strămoșii săi, în Munții Pindului, din Macedonia istorică. Un fel de muzeu particular, fascinant prin bogăția exponatelor și, mai ales, prin istoria lor povestită cu har de machidonul singuratic.

Pe Emil Hagi, inginer hidrotehnist la bază, îl găsești cum intri în Câmpulung, dinspre Pitești, pe mâna dreaptă, vreo cinci case mai încolo după Muzeul Automobilului Românesc, entitate al cărei custode și proprietar tot el este. Tatăl său, Nicu Hagi, originar din localitatea armânească Veria, din Grecia, a fost trimis să se școlească în România pe banii comunității din satul natal. „Se întâmpla în 1943 și trebuia să ajungă la Iași, să ajungă învățător. Numai că profesorul de limba română Ghizari l-a sfătuit să nu se ducă acolo că era prea aproape linia frontului și să rămână la Câmpulung unde era mai bine pentru el că avea și astm. Așa a făcut și, în 1948, a absolvit «Școala Normală de Învățători Carol I»”, povestește, cu mândrie tizul lui Gică Hagi.

Emil Hagi spune că nu există o legătură de sânge între familia sa și cea a „Regelui Hagi”, singura legătură fiind obținerea numelui de familie: „Strămoșii mei și ai lui au avut în familie măcar un membru care a fost în hagialâc, în pelerinaj, la Ierusalim. De unde și numele de Hagi! La români, celui care se întorcea de la Sfântul Mormânt, i se spunea hagiu și musulmanului care mergea la Mecca hoge”. Își amintește că numele străbunicului său care a fost în Țara Sfântă era Iani Cucutegu: „La întoarcere s-a adăugat și Hagi. Familia rămasă în Grecia se numește și astăzi Cucutegos”.

Continuarea o găsiţi AICI!

About The Author

Related posts