Record de vizitatori la Noaptea Muzeului Argeşean

Record de vizitatori la Noaptea Muzeului Argeşean

Mii de argeşeni entuziaşti, au participat sâmbătă, 16 mai 2015, de la mic la mare, la Noaptea Muzeului Argeşean. A fost o noapte a porţilor deschise, în care piteştenii au vizitat, cu titlu gratuit, expoziţiile permanente ale Muzeului Judeţean Argeş şi s-au bucurat de un program cultural-educativ excepţional. Cea de-a unsprezecea ediţie a „Nopţii Muzeelor” a constituit un succes fără precedent pentru muzeul argeşean, iar din punct de vedere al publicului vizitator s-a fost atins un un numar de 5.500 vizitatori. Atelierele de creaţie pentru copii, organizate în cadrul Muzeului Judeţean Argeş, au atras aproximativ 150 de copii. Micii vizitatori – cu vârste cuprinse între un an și 12 ani – însoţiţi de părinţi sau bunici, au luat cu asalt Muzeul Judeţean Argeş. Cei mai mici au realizat – cu multă bucurie şi talent – multicolore picturi pe sticlă reprezentând peisaje din natură, personaje de poveste sau din desene animate. Toţi participanţii au plecat acasă încântaţi şi însoțiți de micile opere de artă create de mâinile lor. Tot cei mai mici vizitatori au realizat păpuși pe degete, bucurându-se și de o mică dramatizare – pusă în scenă alături de coordonatorii atelierului – ale căror personaje au fost păpuşile pe care le-au confecționat. Copiii un pic mai mari au construit şi decorat Cutia Dorinţelor, un instrument care să-i sprijine în mai buna gestionare a multitudinii de dorințe cu care se confruntă, în mărirea toleranței la frustrare și în alegerea dorințelor celor mai arzătoare pentru a le aduce la îndeplinire. Odată ce au aflat că dorințele există ca să fie ascultate, simbolizate şi duse la îndeplinire doar parțial (dorințele, adunate sub formă simbolică în Cutia Dorințelor, sunt triate și doar cele mai importante sunt selectate pentru a fi îndeplinite, prin efort propriu și/sau cu ajutorul adulților), copiii au plecat acasă mai împăcați, mai încrezători și cu mai multe șanse de a fi fericiți.

Atelierul de comunicare relațională pentru părinți, bazat pe metoda E.S.P.E.R.E., s-a bucurat şi el de un viu interes. Zeci de părinţi au ascultat fascinaţi, în valuri consecutive, sfaturi competente cu privire la alternative sănătoase de gestionare a dorinţelor copiilor, rolul părinților în viaţa şi educaţia copiilor şi calitatea relaţiilor părinţi-copii. Interesul părinţilor pentru acest atelier de comunicare relaţională a determinat prelungirea programului cu două ore. Expoziţiile permanente ale Muzeului Judeţean Argeș au stârnit și ele un mare interes, cel mai mare aflux de vizitatori fiind înregistrat în secțiile de Ştiinţe ale Naturii, Istorie, Numismatică. Maşinile de epocă, ce au poposit în curtea Muzeului Judeţean Argeş special pentru acest eveniment, au atras un public tânăr, entuziast și curios. În timp ce atelierele pentru copii şi părinţi erau în plină desfăşurare, curtea Muzeului Județean Argeș a devenit neîncăpătoare pentru miile de piteşteni care au savurat un program muzical pe toate gusturile: de la muzică populară, la muzică de estradă, muzică clasică și muzică veche românească, de petrecere.

Fanfara cu majorete a Liceului de Arte „Dinu Lipatti” din Pitești, condusă de profesor Aurel Buga (autorul aranjamentului muzical pentru fanfară și al coregrafiei grupului de majorete), a dat startul petrecerii și a animat curtea Muzeului în trei reprize, generând ropote de aplauze entuziaste.

Corul şi Orchestra Liceului de Arte „Dinu Lipatti”, sub bagheta profesorului Cristian Sandu, a încântat audiența, aducând în scenă câteva piese folclorice în variantă corală (Morarul – Dumitru Georgescu Chiriac; Are mama fată mare – Nicolae Oancea; Sârba pe loc – Gheorghe Danga) și un minunat concert simfonic (Diptic, de Doru Popovici, Menuet și Badinerie de Johann Sebastian Bach și Simfonia Jucăriilor, de Joseph Haydn). 

Eusebiu David, solist vocal al Ansamblului Profesionist „Doina Bascovului”, a pus în mișcare publicul, cu câteva frumoase piese folclorice: Cântă cucul, bată-l vina, De ce nu pot eu cânta, Tinerel m-am însurat, Mândră cu ochii căprui și Tot mi-aud vorbe prin sat

Fanfara “Argeșul” a Teatrului „Al. Davila” din Pitești a creat o atmosferă dinamică, aducând pe scenă melodii îndrăgite de estradă: Go West, My Way, Jive Dancing, Eviva España, In the mood, Salutați oastea română și Happy March. 

Piesa de rezistenţă a serii a fost concertul grupului Trei Parale, care a însuflețit publicul cu piese muzicale vechi românești, inspirate din perioada pre- și post-pașoptistă. Cei șase artiști (Florin Iordan – cobză, fluiere; Daniel Pop  – voce, fluiere, percuție, drâmbă; Beatrice Iordan – voce, cobză; Mihai Balabaș – vioară; George Kudor – bas și Dinu Petrescu – percuție) au prilejuit argeșenilor întâlniri cu personaje colorate ale epocii: Barbu Lăutarul, Anton Pann, Lelița Săftița, Chiftelăreasa etc și i-au antrenat la dans interpretând câteva dansuri tradiționale. Spectacolul din curtea Muzeului Judeţean Argeş s-a încheiat în jurul orelor 23.00, cu un incendiar foc de artificii, în aplauzele furtunoase ale publicului vizitator. Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Florin Tecău, şi directorul Muzeului Judeţean Argeș, Cornel Popescu, au adresat publicului prezent câteva gânduri bune cu prilejul acestei sărbători a Muzeului Judeţean Argeş. Noaptea Muzeului Argeşean s-a înscris în manifestarea europeană a Nopții Muzeelor, fiind un eveniment desfăşurat pe plan local în cadrul proiectului “Muzeul Judeţean Argeş – Moştenire culturală, istorie şi continuitate”. În prezent, proiectul se află în faza de sustenabilitate şi beneficiază de sprijinul financiar al Consiliului Județean Argeș. Proiectul a fost iniţiat în 2011 şi a beneficiat de finanţare europeană, în scopul repoziţionării Muzeului Judeţean Argeş pe harta obiectivelor turistice ale judeţului.

 

About The Author

Related posts