Săptămâna viitoare, poliţiştii de la Rutieră defăşoară acţiuni de reducere a accidentelor rutiere!

Săptămâna viitoare, poliţiştii de la Rutieră defăşoară acţiuni de reducere a accidentelor rutiere!

Săptămâna viitoare, poliţiştii de la Rutieră defăşoară acţiuni de reducere a accidentelor rutiere!

Polițiștii rutieri argeșeni desfășoară cu consecvență acțiuni de reducere a riscului rutier pe drumurile din județ, pentru creșterea gradului de siguranță în trafic și diminuarea riscului de implicare în evenimente rutiere de orice fel. 

Autobuze, microbuze, precum şi alte autovehicule de transport persoane sau mărfuri vor fi oprite pentru control în perioada 22 – 28 iulie a.c., în cadrul acțiunii care se va desfășura conform calendarului de activități al Organizației Polițiilor Rutiere Europene – TISPOL, pentru prevenirea accidentelor rutiere produse, în special, din cauza nerespectării normelor rutiere de conducătorii autovehiculelor de transport public de persoane mai mare de 8+1 locuri și de transport de marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone.

În cele 7 zile, controalele polițiștilor vor avea în vedere respectarea, de către șoferii profesioniști, a vitezei legale, utilizarea centurilor de siguranță sau a dispozitivelor de retenție, funcționarea corespunzătoare a aparatului tahograf, respectarea perioadelor de conducere ori de odihnă, documentele obligatorii ale conducătorilor auto, ale vehiculului ori cele ale operatorilor de transport.

În ceea ce-i privește pe conducătorii autovehiculelor destinate transportului de marfă, controalele vor viza și respectarea limitei maxime admise, a greutății mărfurilor sau fixarea corespunzătoare a acestora, precum și respectarea normelor privind transportul mărfurilor periculoase.

Începând cu seara zilei de vineri, 19 iulie a.c., polițiștii rutieri argeșeni au făcut cunoștință șoferilor cu aparate pentru detectarea consumului de substanțe psihoactive. Două astfel de aparate au intrat în dotarea polițiștilor argeșeni, unul la Serviciul Rutier Argeș și unul la Biroul Rutier Pitești.

Conform Codului Penal, un test pozitiv poate însemna închisoarea de la 1 la 5 ani., aparatul asigurând atât depistarea substanțelor cu efect psihoactiv, cât și a substanțelor interzise.

În situația detectării unor astfel de substanțe, indiferent de concentrație, se va întocmi dosar penal, totodată conducătorul auto depistat fiind și condus la o unitate medicala pentru prelevarea mostrelor biologice.

Consumul substanțelor psihoactive are un efect pronunțat în privința capacității de a conduce, diminuând reflexele și viteza de reacție, precum și percepția asupra traficului. Totodată, nu trebuie uitat nici efectul asupra stării de spirit a celor care au consumat, conducătorul auto putând trece cu foarte mare ușurință de la o stare de spirit la alta, devenind nervos și chiar agresiv.

Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor cetățenilor, tot săptămâna viitoare va intra în vigoare și modificarea programului de testare a persoanelor în vederea reducerii perioadei de suspendare, susținute la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arges. 

Urmare a modificărilor legislative ale Ordonanței de Urgență a Guvernului 195/2002 Republicată, intervenite prin Legea 130 din 11 iulie a.c., intrată în vigoare începând cu data de 18 iulie a.c.., La nivelul I.P.J. Argeș a fost suplimentat programul de testare a persoanelor în vederea reducerii perioadei de suspendare, fiind introdusă o nouă zi, astfel că testarea va putea fi susținută și în ziua de miercuri a săptămânii, începând cu ora 10.00.

Reamintim că persoanele care doresc să se înscrie pentru susținerea testării de reducere a perioadei de suspendare a permisului de conducere trebuie să se prezinte la sediul Serviciului Rutier Argeș, din Pitești, str. Victoriei nr. 60, cu 30 de minute înainte de începerea testării, în vederea înscrierii la testare.

Informații utile privind restituirea documentelor, reducerea perioadei de suspendare, precum și aspecte de ordin legal din domeniul poliţiei rutiere puteţi accesa gratuit la link-ul: https://ag.politiaromana.ro/ro/utile/informatii-de-la-politia-rutiera .

About The Author

Related posts