7.6 C
Campulung Muscel
vineri, 26 aprilie, 2024

Se doreşte sau NU evacuarea deşeurilor de pe fosta platformă ARO?!

Alte Știri

Aşa cum am promis, continuăm „povestea” care i-a făcut pe unii să arate cu degetul spre societatea din Iaşi, Global Eco Center, cea care a ajuns pe fosta platformă ARO din Câmpulung în anul 2009, luna septembrie şi care şi-a început efectiv activitatea în anul 2010. După incidentul din data de 02.10.2013 atunci când s-a produs un incendiu în depozitul Global Eco Center şi în urma căruia au ars în totalitate sau parţial cantităţi însemnate de deşeuri aflate în zona afectată, iar populaţia din zonă s-a plâns din cauza poluării, societatea a pierdut autorizaţia de mediu iar în luna aprilie 2014 aceasta a fost  anulată, blocând astfel orice activitate, inclusiv cea de evacuare a deşeurilor din spaţiul societăţii din Iaşi, astfel timp de peste 6 luni nu s-au putut evacua deşeuri periculoase şi nepericuloase.

S-a emis apoi un plan de măsuri privind conduita de lucru şi evacuarea deşeurilor, însă de la acea dată sociatatea din Iaşi nu s-a putut ţine de acel plan, aşa după cum precizează reprezentanţii societăţii.

Cu toate acestea, societatea a întreprins o serie de măsuri şi acţiuni. Astfel, de la data producerii incendiului şi până acum, au fost evacuate către firme autorizate de eliminare sau valorificare, peste 2.000 de tone de deşeuri periculoase şi nepericuloase. Paralel cu această activitate, o echipă de angajaţi ai societăţii a monitorizat situaţia deşeurilor de pe platformă, intervenind de câte ori a fost nevoie pentru securizarea deşeurilor. Aceste activităţi au constat în reambalarea deşeurilor, repoziţionarea în zone mai sigure, extragerea părţilor lichide pentru a fi evitată degradarea ambalajelor în timpul iernii sau în perioada de vară, dar şi colectarea şi ambalarea lichidelor pluviale acumulate prin zonele cu acoperiş degradat.

Pentru că societatea este în insolvenţă, conducerea acesteia a adresat memorii către Ministerul Mediului în vederea acordării unei audienţe, acest demers rămânând fără rezultat. Societatea dorea prelungirea termenelor de evacuare a deşeurilor. Această solicitare a fost făcută de conducerea societăţii în mai multe rânduri, însă reprezentanţii Ministerului Mediului şi cei ai Agenţiei au refuzat această prelungire.

În luna octombrie a anului 2016, societatea a solicitat Agenţiei de Mediu Argeş să i se comunice în ce fel  poate face evacuarea deşeurilor, însă nici de această dată nu a primit răspuns.

Conform conducerii societăţii, de la data de 1 octombrie 2016, salariaţii societăţii nu au mai avut acces pe platforma unde se află depozitul, iar aşa după cum au precizat: „reprezentanţii LANDMARK au pătruns în incinta depozitului prin spargerea lacătului şi ruperea sigiliilor, moment din care firma noastră nu a mai putut răspunde de gestionarea, securitatea şi integritatea deşeurilor”.

Această situaţie a fost comunicată Agenţiei de Mediu Argeş, însă reprezentanţii acesteia nu au răspuns nimic.

Conform conducerii societăţii Global Eco Center, de la acea dată s-au produs efecte destul de îngrijorătoare privind starea deşeurilor, degradarea ambalajelor, iar aceste lucruri au fost constatate de reprezentanţii Gărzii de Mediu în luna februarie a anului 2017.

„Insistenţele noastre repetate către Agenţia de Mediu Piteşti, chiar dacă nu au dat rezultat, se înscriu în încercarea noastră de a respecta prevederile legale, aşa cum au fost invocate în adresa APM Argeş, numărul 7331/04,12,2015. De asemenea, în toate adresele pe care societatea noastră le-a înaintat către agenţii economici care mai au încă deşeuri pe platformă, am menţionat că noi nu am abandonat deşeurile şi nici nu am comis fapte de natură penală, suntem deţinători de drept şi de fapt a acestor deşeuri şi ne asumăm toată responsabilitatea până la evacuarea finală a deşeurilor din acel spaţiu, nu recunoaştem, nu participăm şi nu raliem la nicio acţiune care excede spaţiul legal, fiind direct răspunzătoare persoanele fizice, juridice şi instituţiile statului care execută asemenea operaţiuni, care acceptă sau care dispun. Suntem îndreptăţiţi să credem că nu se doreşte eliminarea efectivă a deşeurilor decât atunci când s-ar produce o afectare majoră a factorilor de mediu, urmată de sancţionarea drastică a firmei noastre, sau prin intrarea în faliment. Aceste aspecte ar face ca deşeurile aparţinând societăţii noastre să fie evacuate utilizând banii Consiliului Local Câmpulung, aşa după cum prevede art. 21, alin. 3, din Legea 211/2011 modificată cu OUG 68/2016”, mai menţionează conducerea societăţii Global Eco Center din Iaşi.

Ultimele Știri

AMALIA GONȚ. Liderul partidului politic, Pîrnuță lon din comuna Rucăr aduce o serie de calități și competente valoroase în administrația locală

AMALIA GONȚ. Liderul partidului politic, Pîrnuță lon din comuna Rucăr aduce o serie de calități și competente valoroase în...

Alte știri din aceeași categorie