Tronul regal se află în Argeş!

Tronul regal se află în Argeş!

Tronul pe care a stat Regele Mihai, dar și predecesorii săi, Carol I și Carol al II-lea, se află în județul Argeș. În anii 70, atunci când puterea comunistă a vremii făcea orice ca să scape de urmele regalității, obiectele ce aparținuseră monarhilor erau în pericol de a fi distruse. Un grup de muzeografi de la actualul Muzeu de Artă al României a reușit să salveze o parte din aceste obiecte trimițându-le în țară la diferite muzee mai puțin cunoscute.

În 1973, la Muzeul Pomiculturii și Viticulturii de la Golesti, in Arges, ajungea tronul regal. Fusese găzduit până în 1945 în marea Sală a Tronului de la Palatul Regal din București, dar după abdicarea regelui Mihai, tronul a fost adăpostit la Muzeul de Artă al României.

Pe acest tron a stat pentru prima dată regele Carol I, după 1881, iar fotografii ale vremii ni-l înfățișează pe Regele Mihai în fața tronului, avându-l alături pe generalul Ion Antonescu.

Tot la Golești au poposit odată cu tronul regal alte 5 obiecte din colecția legată de regalitate, cel mai important dintre ele fiind biroul de lucru al regelui Carol I.

Tronul regal, dar și celelalte obiecte ce au aparținut monarhilor pot fi văzute de oricine în Salonul de Iarnă al Muzeului din Golești, la doar 10 kilometri de Pitești.

About The Author

Related posts