12.9 C
Campulung Muscel
vineri, 26 aprilie, 2024

Ce nu ştiaţi despre protecţia maternităţii la locurile de muncă

Alte Știri

Potrivit Legii nr.154/2015 pentru modificarea şi completarea OUG nr.96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă, angajatorii şi salariatele care se află în una din situaţiile prezentate mai jos au o serie de drepturi şi obligaţii care au ca scop asigurarea unor condiţii adecvate de muncă şi de protecţie socială.

salariata gravidă este femeia care anunţă în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau medicul specialist care s[ îi ateste această stare.

În termen de 10 zile lucrătoare de la data la care angajatorul a fost anunţat în scris de către o salariată că se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 lit. c)-e), acesta are obligaţia să înştiinţeze medicul de medicina muncii, precum şi inspectoratul teritorial de muncă pe a cărui rază îşi desfăşoară activitatea.

De la data primirii înştiinţării medicul de medicina muncii şi inspectoratul teritorial de muncă vor verifica condiţiile de muncă ale salariatei la termenele şi în condiţiile stabilite prin normele de aplicare a  ordonanţei de urgenţă. Pentru toate activităţile susceptibile să prezinte un risc specific de expunere la agenţi, procedee şi condiţii de muncă a căror listă este prevazută în Anexa nr.1 din OUG nr.96/2003 angajatorul este obligat să evalueze anual şi să intocmescă Rapoarte de evaluare, cu participarea medicului de medicina muncii, cu privire la natura, gradul şi durata de expunere a angajatelor în unitate pentru a depista orice risc pentru sănătatea şi securitatea acestora şi orice efect posibil asupra sarcinii sau alăptării şi pentru a stabili măsurile ce trebuie luate.

Potrivit art.6 din OUG nr.96/2003, în termen de 5 zile lucrătoare de la data întocmirii raportului, angajatorul trebuie să înmâneze o copie a acestuia sindicatului sau reprezentanţilor salariaţilor precum şi să informeze în scris salariatele asupra rezultatelor evaluării referitoare la riscurile la care pot fi supuse la locurile de muncă, şi asupra drepturilor care decurg din prezenta ordonanţă.

 

Angajatorului îi mai revin următoarele obligaţii: să prevină expunerea salariatelor (gravide, lăuze sau care alăptează) la riscuri ce le pot afecta sănătatea şi securitatea în situaţia în care rezultatele evaluării evidenţiază riscuri; să nu constrângă salariatele să efectueze o muncă dăunătoare sănătăţii sau stării lor de graviditate ori a copilului nou născut, după caz; să păstreze confidenţialitatea asupra stării de graviditate a salariatei şi să nu anunţe alţi angajati decât cu acordul scris al acesteia şi doar în interesul bunei desfăşurări al procesului de muncă; să modifice locul de muncă al salariatelor care işi desfăşoară activitatea numai în poziţia ortostatică sau în poziţia aşezat astfel încât să li se asigure la intervale regulate de timp, pauze şi amenajări pentru repaus în poziţie şezândă sau pentru mişcare, la recomandarea medicului de medicina muncii, să acorde salariatelor gravide dispensa pentru consultaţii prenatale constând în ore libere plătite salariatei, în cazul în care investigaţiile medicale se pot efectua numai în timpul programului de lucru.

  • să acorde salariatelor care alaptează pauze de alăptare de câte o oră fiecare, în timpul programului de lucru, fie să reducă durata timpului de lucru cu 2 ore zilnic, fără diminuarea drepturilor salariale.
  • să transfere la un alt loc de muncă cu menţinerea salariului de bază brut lunar salariatele gravide, lăuze sau care alăptează, care desfăşoară în mod curent munca cu caracter insalubru sau penibil;
  • să transfere la un loc de muncă de zi, salariatele care desfaşoară munca de noapte şi a căror sănătate este afectată, pe baza solicitării scrise a acestora;
  • să modifice în mod corespunzător condiţiile/orarul de muncă, ori să repartizeze la alt loc de muncă salariatele gravide, lăuze sau care alăptează care desfăşoară activitate ce prezintă riscuri pentru sănătate, securitate ori repercusiuni asupra sarcinii şi alăptării, conform recomandarii medicului de medicina muncii. În cazul în care din motive justificate, angajatorul nu poate îndeplini cele două obligaţii, salariatele au dreptul la concediu de risc maternal.

Încălcarea dispozitţilor prevăzute de Legea nr.154/2015 pentru modificarea şi completarea OUG nr.96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenzi de la 2.500 la 10.000 lei.

Ultimele Știri

AMALIA GONȚ. Liderul partidului politic, Pîrnuță lon din comuna Rucăr aduce o serie de calități și competente valoroase în administrația locală

AMALIA GONȚ. Liderul partidului politic, Pîrnuță lon din comuna Rucăr aduce o serie de calități și competente valoroase în...

Alte știri din aceeași categorie