5.5 C
Campulung Muscel
marți, 19 martie, 2024

DGA: Condamnări definitive, mai 2021!

Alte Știri

În cursul lunii mai 2021, în dosarele de corupție instrumentate de procurorii de caz, cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție care au efectuat mai multe acte procedurale în cauzele penale, au fost condamnați șapte inculpați prin trei hotărâri judecătorești definitive, iar între cei condamnați definitiv se află un două cadre medicale, trei foști agenți de poliție și două persoane fără calitate specială.

Între infracțiunile săvârșite de cei șapte inculpați condamnați figurează luarea de mită, complicitate la luare de mită, fals intelectual, sustragere sau distrugere de înscrisuri în formă continuată și complicitate la cumpărare de influență.

EXEMPLE DE CAZURI

  1. Galați/Două cadre medicale și două persoane fără calitate specială, condamnate definitiv pentru infracțiuni de corupție

În data de 26 martie a.c. Curtea de Apel Galați a respins apelul formulat de către unul dintre inculpații din cauză și a menținut sentința penală pronunțată la data de 9 decembrie 2020 de Tribunalul Galați prin care s-a dispus:

1. Condamnarea definitivă a unei inculpate la pedeapsa rezultantă de 4 ani închisoare cu executare pentru comiterea infracțiunii de luare de mită (47 de acte materiale). Totodată, i s-a aplicat și pedeapsa complementară constând în interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție de asistent medical, pe o perioadă de 5 ani după executarea pedepsei principale;

2. Condamnarea definitivă a doi inculpați la pedeapsa de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani pentru comiterea  a câte trei infracțiuni de complicitate la săvârșirea infracțiunilor de luare de mită. Totodată, li s-a aplicat acestora și pedeapsa complementară constând în interzicerea exercitării dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice pe o perioadă de 4 ani, după executarea pedepsei principale, și la pedeapsa accesorie constând în interzicerea exercitării dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, pe durata executării pedepsei principale, dispunându-se suspendarea acesteia din urmă;

3. Condamnarea definitivă a unei alte inculpate, medic, la pedeapsa rezultantă de 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani, pentru comiterea a trei infracțiuni de complicitate la săvârșirea infracțiunilor de luare de mită. Totodată, i s-a aplicat acesteia și pedeapsa complementară constând în interzicerea exercitării dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice pe o perioadă de 5 ani, după executarea pedepsei principale;

Instanța a dispus, totodată, anularea totală a celor 322 de decizii medicale de încadrare și menținere în grad de invaliditate identificate în faza de urmărire penală.

Hotărârea este definitivă.

În fapt,  în urma probatoriului administrat, a rezultat următoarea situație de fapt:

În perioada 2009 – 2011, una dintre persoanele condamnate, în calitate de medic primar expert al asigurărilor sociale din cadrul Casei Județene de Pensii Galați, în exercitarea atribuțiunilor de serviciu, a manifestat o gravă neglijență în îndeplinirea acestora, semnând și parafând decizii medicale de încadrare sau de menținere în grad de invaliditate, fără a verifica în prealabil îndeplinirea întregii proceduri prevăzută și impusă de lege, cauzând un prejudiciu persoanei vătămate Casa Județeană de Pensii Galați, în cuantum de 2.865.350 de lei.

De asemenea, în aceiași perioadă, o altă persoană condamnată, în calitate de asistent medical la Cabinetul de expertiză medicală și recuperare a capacității de muncă din cadrul Casei Județene de Pensii Galați a falsificat, cu prilejul întocmirii, un număr de 322 de decizii medicale de încadrare și menținere în grad de invaliditate.

Totodată, a pretins și primit de la un număr de 21 de pacienți sume de bani cuprinse între 50 – 2.500 de lei (în total 33.450 lei și 200 euro) pentru a-și încălca atribuțiunile de serviciu și a emite documente false pacienților pentru a obține pensii de invaliditate.

De asemenea, în perioada 2007 – 2010, fosta asistentă medicală a completat, în fals, patru documentare de expertiză medicală și recuperare a capacității de muncă, documentare ce trebuiau completate de către medicul specialist curant și medicul expert al asigurărilor sociale cu concluziile medicale de expertiză.

Aceasta a falsificat, în perioada 2009 – 2010, prin contrafacerea scrierii și a subscrierii, 40 de documentare medicale de expertiză și recuperare a capacității de muncă, înscrisuri oficiale ce ar fi trebuit să fie completate, semnate și parafate de către medicul specialist al cabinetului unde pacienții în cauză erau înregistrați. De asemenea, în perioada mai 2009 – decembrie 2011, i-a înlesnit medicului condamnat, primirea de sume de bani de la trei persoane (câte 1.500 de lei), pentru a-și încălca, cu știință, atribuțiunile de serviciu și a emite documente false pacienților pentru obținerea pensiilor de invaliditate.

O altă persoană condamnată (cu rol de intermediar) i-a înlesnit fostei asistente medicale, să primească, cu titlu de mită, sume de bani cuprinse între 2.000 și 2.500 de lei, de la trei persoane, pentru a-și încălca atribuțiunile de serviciu și a facilita obținerea deciziilor medicale de încadrare în grad de invaliditate fără respectarea procedurii legale de emitere a acestora.

De asemenea, fosta asistentă a primit, cu titlu de mită, diferite sume de bani, în lunile februarie, august 2010 și august 2011, tot pentru încălcarea atribuțiunilor de serviciu și facilitarea pentru trei persoane a obținerii deciziilor medicale de încadrare în grad de invaliditate.

  • Tulcea/Condamnare definitivă cu executare pentru doi foști polițiști

La data de 7 mai 2021, Curtea de Apel Constanţa a pronunțat condamnarea definitivă a doi inculpaţi, la data săvârșirii faptelor agenți de poliție în cadrul I.P.J. Tulcea.

Primul inculpat a fost condamnat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită în formă continuată, fals intelectual, sustragere sau distrugere de înscrisuri în formă continuată, complicitate la cumpărare de influență, la o pedeapsă de 5 ani și 11 luni de închisoare cu executare, iar cel de-al doilea inculpat a fost condamnat pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată și fals intelectual la o pedeapsă de 3 ani și 3 luni închisoare cu executare.

 Hotărârea este definitivă.

          În fapt, în perioada ianuarie – mai 2018, cei doi foști lucrători de poliție din cadrul postului Ciucurova – I.P.J. Tulcea, cu ocazia activităților desfășurate în teren ca polițiști cu atribuții de poliție rutieră, au schimbat în documentele întocmite calificarea faptelor constatate din infracţiuni ori contravenţii sancţionate cu amendă, puncte de penalizare şi reţinerea permisului de conducere în contravenţii sancţionate cu avertisment, în schimbul unor sume de bani sau alte foloase necuvenite.

          Astfel, în perioada menționată, primul inculpat a săvârșit 19 acte materiale de luare de mită în formă continuată (constând în bani, produse alcoolice și alimentare), 5 acte materiale pentru infracțiunea de  sustragere sau distrugere de înscrisuri în formă continuată prin distrugerea unor procese verbale de constatare și sancționare a contravențiilor, 3 acte materiale de fals intelectual, 3 infracțiuni de complicitate la infracțiunea de cumpărare de influență a unui alt agent din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Tulcea.

          Colegul său, cel de-al doilea inculpat, a săvârșit 9 acte materiale de luare de mită în formă continuată (constând în sume în lei și valută), precum și 1 act material privind infracțiunea de  fals intelectual.

          În activitatea lor infracțională, cei doi agenți de poliție din cadrul I.P.J. Tulcea au avut un colaborator în persoana unui inginer din cadrul R.A.R.- reprezentanța Tulcea, împreună cu care hotărau măsurile de sancționare, în funcție de oferirea sau nu a unor sume de bani de către conducătorii auto care cădeau în abatere. Astfel că, din împărțirea mitei, persoana ce avea calitatea de inginer a săvârșit 4 acte materiale de luare de mită în formă continuată. Și acesta, la rândul său, completa documentele specifice în funcție de cele stabilite de comun acord cu polițiștii.

          Cauza a fost deschisă ca urmare a activităților investigative și sesizarea din oficiu a polițiștilor anticorupție din cadrul Serviciului Județean Anticorupție Tulcea, care ulterior au fost delegați de către procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea să desfășoare multiple activități procedurale în acest caz.

  • Bacău/Agent de poliție condamnat definitiv cu executare

pentru luare de mită

La data de 10 mai 2021, Curtea de Apel Bacău a condamnat definitiv un inculpat (la data săvârșirii faptelor acesta fiind agent de poliție cu calitatea de organ de cercetare penală al poliției judiciare), la o pedeapsă rezultantă de 5 (cinci) ani închisoare, în regim de detenție, pentru săvârșirea a două infracțiuni de corupție (luare de mită), în activitatea de instrumentare a două dosare penale.

          În fapt, fostul agent de poliție a formulat, la data de 21 noiembrie 2018, un denunț la D.G.A. – Serviciul Județean Anticorupție Bacău, precizând că o persoană pe care o cerceta într-un dosar penal ar intenționa să-l mituiască, pentru a obține o soluție de neurmărire în respectivul dosar.

În data de 5 decembrie 2018, sub coordonarea și supravegherea procurorului de caz, s-a organizat o acțiune pentru prinderea în flagrant a prezumtivului mituitor. Activitatea nu a avut rezultatul scontat, ci dimpotrivă, au rezultat indicii cu privire la existența unei infracțiuni de luare de mită, săvârșită chiar de către denunțător, sub forma pretinderii.

În consecință, față de agentul de poliție denunțător au fost întreprinse activitățile de urmărire penală dispuse de către procurorul de caz, fiind obținute probe directe în legătură cu săvârșirea a două infracțiuni de corupție în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu.

Astfel, prim faptă de luare de mită a constat în aceea că agentul de poliție a pretins de la două persoane suma de 5.000 euro în vederea soluționării favorabile a unui dosar penal înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Moinești, în care acestea erau cercetate având calitatea de suspect.

A doua faptă de luare de mită, a constat în aceea că a pretins și primit suma de 2.300 lei de la un suspect, în vederea soluționării în mod favorabil a unui dosar penal înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Moinești.

De precizat este faptul că agentul de poliție a formulat denunțul amintit pentru a înlătura o eventuală suspiciune îndreptată împotriva sa, referitoare la comiterea infracțiunilor de corupție pentru care de altfel, ulterior, a fost cercetat și condamnat.

Ultimele Știri

Voi aștia, maturi vă mai aduceți aminte de celebra Poartă de la Posada din Câmpulung Muscel? Și acum, scrie povești!

Voi aștia, maturi vă mai aduceți aminte de celebra Poartă de la Posada din Câmpulung Muscel? Și acum, scrie...

Alte știri din aceeași categorie