7.6 C
Campulung Muscel
vineri, 26 aprilie, 2024

Racla Sfântului Ioanichie cel Nou de la Muscel strălucește la propriu

Alte Știri

Pe 26 iulie, Eparhia Argeșului și Muscelului sărbătorește pe Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel, ale cărui moaşte se află din anul 2013, la Mănăstirea Negru Vodă din Câmpulung. Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel a trecut la cele veșnice în anul 1638, după 30 de ani petrecuți într-o peșteră aflată pe valea Râului Dâmbovița.

De la momentul când a plecat sa trăiască în peşteră, sfântul nu a mai avut contact cu oamenii, el primind mâncare cu ajutorul unui scripete, în zile stabilite.

Sfântul şi-a ştiut momentul trecerii la cele veşnice, astfel că a scris pe o piatra anul şi pe acea piatră s-a aşezat cu capul şi şi-a aşteptat trecerea. A fost descoperit în anul 1944 de egumenul mănăstirii Cetățuia Negru Vodă.

Hotărârea pentru canonizare a fost luată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 2008, iar proclamarea locală a canonizării s-a făcut în data de 26 septembrie 2009.

Din data de 20 ianuarie 2013 moaștele sfântului au fost mutate de la mănăstirea Cetățuia Negru Vodă la mănăstirea Negru Vodă din municipiul Câmpulung.

Mulți pelerini îşi îndreaptă pașii către mănăstirea Negru Vodă din Câmpulung pentru a se închina la moaștele acestui cuvios, cunoscut ca fiind ocrotitor al familiilor creștine, mijlocitor pentru cei care doresc să aducă pe lume prunci și mare tămăduitor pentru cei aflați în suferințe.

Moaştele sfântului au fost aşezate iniţial într-o racla făcută de maestrul Thury Stefan, însă din 2013, până acum, racla se deteriorase, astfel că protosinghelul Ieronim Gheorghiță, a dorit să îl mute pe sfântul într-una nouă din argint sculptată după regulile bisericești.

Cum bani pentru această investiţie nu erau, mai ales că la acel moment mănăstirea se afla în proces de reabilitare, protosinghelul l-a rugat chiar pe Sfântul Ioanichie cel Nou de la Muscel, să îi dea un semn, dacă vrea să fie mutat sau nu.

Semnul a venit, după cum ne-a povestit protosinghelul, de la o persoană care i-a donat o sumă de bani, apoi, au mai venit alte sume importante, astfel că racla de 45 de kg de argint, a fost realizată, prețul depășind 100.000 lei.

Noua raclă a Sfântului Ioanichie a ajuns la Patriarhul României. Aceasta a fost sfințită, pe data de 28 septembrie 2022 în Salonul Sfinților Români din Reședința Patriarhală. La ceremonie au participat starețul mânăstirii Negru Vodă din Câmpulung, protosinghelul Ieronim Gheorghiță, IPS Calinic, părinți de la Reședința Patriarhală.

Sfântul Ioanichie cel Nou de la Muscel, a făcut de-a lungul timpului multe minuni, iar unele au fost povestite de cei care le-au trăit.

Noi, am văzut straiele sfântului, le-am pipăit, mirosit, un miros nepământean, frumos, a mir, ceva ce nu se poate reproduce în cuvinte. Starețul mânăstirii dorește să scrie o carte cu mărturii și minuni din comunicarea persoanelor cu Sfântul Ioanichie.

Oamenii spun că trebuie doar să credem în Sfântul Ioanichie, şi să îl rugăm să ne ajute, şi el o va face!

“Credeţi în el, îi spuneţi ce probleme vă frământă, dacă îi cereţi ajutorul  vă va ajuta!”, spun cei pe care i-a îndrumat de-a lungul anilor.

Ultimele Știri

AMALIA GONȚ. Liderul partidului politic, Pîrnuță lon din comuna Rucăr aduce o serie de calități și competente valoroase în administrația locală

AMALIA GONȚ. Liderul partidului politic, Pîrnuță lon din comuna Rucăr aduce o serie de calități și competente valoroase în...

Alte știri din aceeași categorie