7.6 C
Campulung Muscel
vineri, 26 aprilie, 2024

Ora de Net.ro, dezbateri la Şcoala „Oprea Iorgulescu”

Alte Știri

Dată fiind realitatea secolului XXI și tendința inevitabilă de digitalizare, este   esențial ca fiecare adult implicat în procesul de educație să ia în considerare crearea de contexte de învățare pentru copii care să le permită acestora explorarea, dezbaterea, formularea și deprinderea principiilor de folosire sigură, utilă și creativă a Internetului.

Proiectul intitulat ,,Clasa digitală” are menirea de a aduce laolaltă elevi, părinți și cadre didactice sub același ideal, al faptelor bune , al respectului  și al toleranței în mediul online. Campania de informare și responsabilizare a cetățeniei virtuale, deoarece 69% dintre copiii români au fost martori ai hărțuirii în mediul online, așa cum arată studiile ,,Salvați Copiii România.”

Competiţia naţională „Cetăţenia digitală. Drepturi şi responsabilităţi pe Internet privind datele personale.”, organizată de Salvaţi Copiii în parteneriat cu Ministerul Educaţiei.

OraDe Net.ro este o comunitate online ce se focusează  în jurul folosirii utile, sigure şi creative a Internetului de către copii. Oferă un sprijin părinților pentru a asigura Siguranța pe net a copiilor prin extensia Chrome #FărăUrăPeNet, care protejează copiii de cuvinte  sau imagini obscene. ( Anti Cyberbullying).


Elevii Școlii Gimnaziale ,,Oprea Iorgulescu” au desfășurat activități de voluntariat în cadrul acestei comunități,( partener la prima consultare a copiilor români cu privire la nevoile și comportamentul lor în mediul online) apoi s-au înscris și în competiția ,,Cetățenia digitală”, având ca scop informarea  copiilor, părinților,  cedrelor didactice și autorităților  în ceea ce privește Siguranța pe net. Aplicațiile practice au avut rol de a extrage cunoștințele lor privind 

Drepturile copilului, modul în care sunt acestea respectate în mediul online și percepția lor față de tratarea temei privind siguranța online de către adulții din viața lor (profesori, părinți, autorități, mass media, companii).

Conștiențizarea și responsabilitatea a ceea ce înseamnă amprentă digitală, date personale și , nu în ultimul rând, cetățenie digitală.

Au avut loc dezbateri pe această temă, implicând și comunitatea locală.

dav

Elevii și profesorii coordonatori Biţan Angela şi Pavel Simona, au  dezbătut aspecte legate de tipurile de date personale, modul de interacţiune online din perspectiva drepturilor copiilor şi implicaţiile comerciale din spatele activităţii online ale utilizatorilor de Internet.

Promovarea,  informarea şi alegerea cât mai asumată şi conştientă a modului de interacţiune în mediul online, mesaje specifice adresate celorlalţi copii şi tineri care utilizează Internetul, autorităţilor responsabile pentru siguranţă, părinţilor sau publicului larg.

Promovarea,  informarea şi alegerea cât mai asumată şi conştientă a modului de interacţiune în mediul online, mesaje specifice adresate celorlalţi copii şi tineri care utilizează Internetul, autorităţilor responsabile pentru siguranţă, părinţilor sau publicului larg.

Dezvoltarea noilor tehnologii și utilizarea masivă a rețelelor sociale a dus la expunerea acestor date personale pe internet, într-un spațiu public, și a dus la colectarea acestor date de către companii private fără ca acestea să fi cerut explicit acordul utilizatorilor.

Invitația noastră este aceea de a deveni conștienți de faptul că fiecare dintre noi contribuim, prin implicare sau lipsa de implicare și prin felul în care gestionăm propria noastră activitate în mediul online, la crearea internetului.

Utilizarea echilibrată a Internetului, învățarea autodirecționată sau aprofundarea unui subiect primit la școală, deprinderea unor abilități și competențe specifice pentru dezvoltarea unui talent sau pasiune, stimularea creativității primind inspirație de la alți utilizatori, comunicarea și colaborarea online pentru atingerea unui scop, asumarea gândirii critice și filtrarea informațiilor nerelevante sau false, dar și divertismentul de calitate disponibil online pentru relaxare.

Să ofere oportunități de dezvoltare și în materie de experiență și apartenență digitală.

Postarea de imagini sau informații despre o altă persoană fără acordul acesteia este o încălcare a drepturilor sale și poate duce la situații deranjante sau chiar potențial riscante.

 

Ultimele Știri

AMALIA GONȚ. Liderul partidului politic, Pîrnuță lon din comuna Rucăr aduce o serie de calități și competente valoroase în administrația locală

AMALIA GONȚ. Liderul partidului politic, Pîrnuță lon din comuna Rucăr aduce o serie de calități și competente valoroase în...

Alte știri din aceeași categorie